Održivo oporezivanje

Novi program oporezivanja poduzeća

0 Flares 0 Flares ×

19. svibnja 2021. – Europska komisija donijela je Komunikaciju o oporezivanju poduzeća za 21. stoljeće. Dokument iznosi kratkoročnu i dugoročnu viziju potpore oporavku Europe od pandemije i planove osiguranja odgovarajućih javnih prihoda u godinama koje slijede.

Svrha je stvoriti pravedno i stabilno poslovno okruženje koje može potaknuti održiv rast i otvaranje radnih mjesta u EU-u te ojačati stratešku autonomiju Unije. U Komunikaciji se uzima u obzir napredak ostvaren u raspravama u skupinama G20 i OECD o globalnoj poreznoj reformi.

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis i Paolo Gentiloni, povjerenik za gospodarstvo, na konferenciji za medije, jučer, tijekom predstavljanja Komunikacije. Foto: EU

Komisija će do 2023. predstaviti novi okvir za oporezivanje poduzeća u EU-u, kojim će se smanjiti administrativno opterećenje, ukloniti porezne prepreke i stvoriti povoljnije okruženje za poslovanje na jedinstvenom tržištu. Tim okvirom (pod nazivom „Business in Europe: Framework for Income Taxation” ili BEFIT) osigurat će se jedinstvena pravila o porezu na dobit poduzeća za područje Unije i omogućiti pravednija raspodjela prava oporezivanja među državama članicama.

BEFIT-om će se smanjiti birokracija, troškovi usklađivanja i mogućnosti za izbjegavanje plaćanja poreza te poduprijeti otvaranje radnih mjesta i ulaganja na jedinstvenom tržištu. BEFIT će zamijeniti postojeći prijedlog o zajedničkoj konsolidiranoj osnovici poreza na dobit, koji će biti povučen. Komisija će pokrenuti širu raspravu o budućem ustroju oporezivanja u EU-u, koju će zaključiti 2022. simpozijem o „paketu poreznih instrumenata u EU-u do 2050.

U Komunikaciji utvrđen je i porezni program za sljedeće dvije godine, s mjerama za promicanje produktivnih ulaganja i poduzetništva, bolju zaštitu nacionalnih prihoda i potporu zelenoj i digitalnoj tranziciji. Program se nadovezuje na ambiciozan program iz poreznog akcijskog plana koji je Komisija objavila prošlog ljeta.

Komunikacija jedio šireg programa poreznih reformi EU. Uz reforme poreza na dobit iz Komunikacije, uskoro će biti predstavljene i mjere za pravedno oporezivanje u digitalnom gospodarstvu. Predložit će se digitalna pristojba koja će služiti kao izvor vlastitih sredstava EU-a, a uskoro će biti objavljena i revizija Direktive o oporezivanju energije i mehanizma za prilagodbu emisija ugljika na granicama (CBAM) u kontekstu paketa „FitFor55” i europskog zelenog plana.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: