“Opamećivanjem” sela spriječiti depopulaciju

Konferencija o pametnim selima

0 Flares 0 Flares ×

27. svibnja 2022. – U organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola u Bjelovaru je održana konferencija „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“.

Zastupnik u Europskom parlamentu, doc. dr. sc. Tomislava Sokol. Foto: TS

Riječ je o većem broju inicijativa razvoja digitalnih tehnologija u ruralnim područjima s naglaskom na drukčije pristupe prema ulaganjima na selu, kako u dostupnost širokopjasnog interneta, tako i u razvoj obrazovnih i zdravstvenih digitalnih usluga. Sve se to može financirati europskim sredstvima, ali i privatnim investicijama. Konačan cilj je ostvarenje razvoja kružnih gospodarstava, smanjenje ovisnosti o neobnovljivim energetskim izvorima, smanjenje odljeva stanovništva te povećanje kvalitete života na selu.

Podsjetimo, pametna sela su direktno povezana s radom zastupnika Sokola u Europskom parlamentu, gdje je član Odbora za regionalni razvoj (REGI), ali i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages). Sokol nastoji lokalne vlasti i stanovnike ruralnih područja u Hrvatskoj dodatno upoznati s mogućnostima koje koncept pametnih sela nudi, s ciljem ravnomjernog razvitka svih ruralnih područja naše zemlje. Zastupnik Sokol predstavio je i mogućnosti financiranja pametnih sela iz raznih EU fondova.

“Smatram da uz pomoć koncepta pametna sela možemo spriječiti depopulaciju naših ruralnih krajeva. Nadam se da ćemo ovom tematikom potaknuti oporavak i dodatni razvoj ruralnih područja diljem Hrvatske“ – izjavio je zastupnik Sokol.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: