Oprezni optimizam bankarskih analitičara

HUB izgledi: rast gospdarstva od pet do 5,6 posto

0 Flares 0 Flares ×

8. srpnja 2021. – U HUB Izgledima iz rujna 2020. glavni ekonomisti hrvatskih banaka* isticali su nevjericu u pogledu brzine izlaska iz krize izazvane pandemijom. U tome nisu bili usamljeni.

Europska komisija tada je predviđala pad gospodarstva europodručja po stopi od 8,7%, te zatim postupan oporavak uz dostizanje razina gospodarske aktivnosti iz 2019. u toku 2022. U međuvremenu pokazalo se da je pad aktivnosti bio manji od očekivanja.

Gospodarski pad u europodručju 2020. iznosio je 6,5%. Gospodarstvo SAD-a zabilježilo je manji pad 2020. i bilježi brži oporavak 2021., što utječe na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

Najveći pesimist očekuje rast po stopi od 5%, a najveći optimist po 5,6%

Hrvatsko gospodarstvo je u prošloj godini zabilježilo pad po stopi od 8%. Iako je riječ o najvećem godišnjem padu od 1993., kontrakcija je i u Hrvatskoj bila manja od očekivane. Opisani trendovi utjecali su na promjenu očekivanja glavnih ekonomista hrvatskih banaka. Medijalna vrijednost njihovih prognoza rasta realnog BDP-a za ovu godinu sada iznosi 5,3%, uz vrlo mali raspon prognoza: najveći pesimist očekuje rast po stopi od 5%, a najveći optimist po 5,6%. Medijalno očekivanje rasta za 2022. još je veće i iznosi 5,5%, pri čemu najveći pesimist ipak očekuje sporiji rast nego 2021. (4,9%) dok najveći optimist očekuje rast po stopi od 6%.

Osobna potrošnja, investicije, izvoz, oporavak turizma – glavni su generatori novog rasta

U strukturi BDP-a ističe se doprinos oporavka osobne potrošnje po medijalnim stopama od 5,1% 2021. i 4,5% 2022., te investicija čije medijalno očekivanje rasta napreduje s ionako visokih 8,6% 2021. na 13,3% 2022. Ne treba zaboraviti i doprinos ukupnog izvoza po stopama od 18,2% 2021. i 13% 2022., u čemu važan doprinos daju i oporavak turizma i rast robnog izvoza. U takvim uvjetima prirodno je očekivati značajno smanjenje stope nezaposlenosti sa 7,4% 2021. na 6,7% 2022. Ekonomisti očekuju da će se deficit proračuna opće države smanjiti s očekivanih 4,2% BDP-a ove na 3% BDP-a sljedeće godine i to bi trebalo dovesti do smanjenja omjera javnog duga s 87,3% ove na 84,2% sljedeće godine.

Sredstva koja u Hrvatsku ulaze iz Europske unije – biti će čimbenik rasta tek slijedeće, 2022. godine

Glavni ekonomisti banaka koje posluju u Hrvatskoj, smatraju da sredstva koja dolaze u našu zemlju iz Europske unije, neće biti presudna u oporavku gospodarstva tijekom ove godine. Njihov snažan utjecaj počinje od sljedeće godine, što će biti glavni čimbenik očekivanog ubrzanja rasta 2022. Očekivanja ekonomista donekle se razlikuju i u pogledu trajanja toga dodatnog impulsa rasta. Ekonomisti su oko tog pitanja podijeljeni: dva očekuju trajanje snažnog impulsa rasta potaknutog EU sredstvima kroz dvije godine (2022.-2023.), dok dva smatraju da će se impuls produžiti na tri godine, do kraja 2024.

Inflacija će biti pod kontrolom i niža od dva posto

Strahovi od inflacije druga su najvažnija tema u svjetskom gospodarstvu u proteklih nekoliko mjeseci. Problem inflacije izraženiji je u SAD-u nego u EU. S obzirom na usku korelaciju inflacija u Hrvatskoj i europodručju to utječe i na očekivanja glavnih ekonomista. Oni smatraju da će inflacija ostati pod kontrolom ispod 2% na godinu, pri čemu tek najveći pesimist očekuje porast cijena po stopi od 2% 2022.

Više informacija nalazi se na internetskoj stranici Kluba glavnih ekonomista u okviru stranice Hrvatske udruge banaka u rubrici „Analize i publikacije“ https://www.hub.hr/hr/pregledi-i-izgledi gdje možete pronaći i rezultate ranijih anketa.


*Četiri najveće hrvatske banke upošljavaju glavne ekonomiste i/ili osobe zadužene za strateški razvoj. Hrvatska udruga banaka osnovala je njihov klub. Cilj je povremenim provođenjem anketa prikazati reprezentativno mišljenje glavnih ekonomista banaka o najvažnijim gospodarskim kretanjima i očekivanjima. U „Izgledima“ prikazujemo rezultate ankete o ekonomskim očekivanjima. Glavni ekonomisti ističu da iznose osobne stavove, a ne stavove uprava banaka. Najnovija anketa je provedena tijekom rujna 2020., a rezultate obrađuje Arhivanalitika.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: