Osnovana Zajednica za mikroelektroniku i poluvodiče

Utemeljena u HGK

0 Flares 0 Flares ×

24. svibanj 2021. – U sklopu Hrvatske gospodarske komore osnovana je Zajednica za mikroelektroniku i poluvodiče (ZaMiP) koja će raditi na aktivnijem uključivanju hrvatskog gospodarstva u europsku inicijativu za procesorske i poluvodičke tehnologije.

Foto: Sergei Starostin / Pexels

Cilj je novog udruženja potaknuti izgradnju domaćih kapaciteta u domeni dizajna i proizvodnje mikroelektroničkih sklopova i poluvodičkih materijala i tehnologija.

To uključuje poticanje privatnog sektora na istraživanje i razvoj, komercijalizaciju, te suradnju sa europskim partnerima u razvoju naprednih tehnologija rješenja, kao i poticanje akademskih institucija na akademsku razmjenu, istraživački rad, te razvoj obrazovnih programa za stručnjake u domeni mikroelektronike i poluvodičkih materijala i tehnologija.

Europska inicijativa za procesorske i poluvodičke tehnologije program je koji na raspolaganje stavlja 145 milijardi eura u sljedeće dvije do tri godine (što je, približno 20 posto Europskog programa za oporavak i otpornost).

Predsjednik HGK-ove Zajednice za mikroelektroniku i poluvodiče, Srđan Kovačević, kaže da će mu prvi korak biti povezati ZaMiP s relevantnim nadležnim tijelima na nacionalnoj razini i inicirati uključivanja u rad EU inicijativa poput Key Digital Technologies Joint Undertaking, EuroHPC Joint Undertaking, European Processor Initiative i IPCEI on Microelectronics.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: