Osnovano Udruženje za poljoprivredu HGK

HGK ustraje u odgodi mjera Europske komisije

0 Flares 0 Flares ×
Osnivačka skupština Udruženja za poljoprivredu pri HGK

Na inicijativu članica HGK i radi pojačavanja aktivnosti u zastupanju interesa poljoprivrednih proizvođača u kreiranju i provođenju poljoprivredne politike, osobito po pitanju nove poljoprivredne politike EU, osnovano je Udruženje poljoprivrede HGK. Na osnivačkoj sjednici za predsjednika Udruženja izabran je Vlado Čondić-Galiničić, savjetnik Izvanrednog povjerenika za poljoprivredu Agrokora, kojemu je, kaže, glavni cilj ostvarenje dijaloga između poljoprivrednih proizvođača i institucija koje odlučuju o budućnosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje.

Prva zadaća Udruženja poljoprivrede HGK treba biti priprema argumentiranog stajališta vezanog uz prijedlog reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU za razdoblje 2021. – 2027. ” rekao je Čondić-Galiničić.

Podsjetimo, višegodišnji financijski okvir EU govori o smanjenju novca za financiranje mjera ZPP EU za 5 posto, pri čemu bi Hrvatska mogla imati 4 posto manje novca za financiranje izravnih plaćanja a 15 posto manje za mjere ruralnog razvoja.

Najavljeno smanjenje sredstava za financiranje mjera ZPP-a i ograničenje iznosa izravnih plaćanja izrazito bi se negativno odrazilo na dohodak gospodarstava, posebno većih, i usporilo bi nužno potrebnu modernizaciju naše poljoprivrede. Hrvatsko gospodarstvo treba žurno zauzeti stav i aktivno se uključiti u pregovore“, istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Predsjednik Udruženja za poljoprivredu HGK, Vlado Čondić-Galiničić, savjetnik Izvanrednog povjerenika za poljoprivredu Agrokora

Uz oblikovanje stajališta o prijedlozima propisa i razvojnih dokumenata i zastupanje interesa članica, ciljevi rada Udruženja bit će organiziranje edukacija, pokretanje inicijativa za unapređenje stanja u poljoprivredi, rad u domaćim i međunarodnim udruženjima, formiranje sektorskih grupacija, formiranje ad-hoc radnih grupa te imenovanje osoba za sudjelovanje u radu radnih tijela ministarstva poljoprivrede i drugih institucija u RH.

Udruženje okuplja članice HGK iz djelatnosti biljne i stočarske proizvodnje. U registru Udruženja do sada s registrirano 124 člana s pravom glasa.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: