Osnovno o investicijskim fondovima

Novo izdanje brošure

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 26. rujna 2020. – Hrvatska gospodarska komora i Udruženje investicijskih fondova HGK pripremili su novo izdanje brošure „Osnovno o investicijskim fondovima“ u cilju daljnjeg približavanja investicijskih fondova građanima i razvoja financijske pismenosti u društvu.

U brošuri se nalaze informacije o ulaganjima i investicijskim fondovima poput: zašto odabrati ulaganje u investicijski fond, koje su prednosti i koraci kod ulaganja u investicijski fond, vrste fondova, rizici, troškovi, dokumentacija te ostale korisne informacije.

Investicijski fondovi namijenjeni su širokom krugu ulagatelja koji žele ostvariti dodatne povrate na tržištu kapitala, a da sami ne moraju imati stručna znanja i ulaziti u dubinu investicijskih financija. Po svojim ciljevima ulaganja, transparentnosti informacija prije i za vrijeme ulaganja te regulativom koja ih određuje u cilju što veće zaštite samih ulagatelja, Fondovi omogućuju jednostavno ulaganje građanima. To mogu biti jednokratna ulaganja ili pak dugoročne periodične manje uplate koje omogućuju štednju na tržištu kapitala.

U Hrvatskoj trenutno ima 102 otvorena investicijska fonda s javnom ponudom (UCITS fondovi), a ukupna imovina pod upravljanjem krajem kolovoza iznosila je 16,9 milijardi kuna. Više od 205 tisuća hrvatskih građana imaju sredstva uložena UCITS fondove.

Osim UCITS fondova koji su namijenjeni širokom krugu ulagatelja, u Hrvatskoj ima i 39 alternativnih investicijskih fondova koji su namijenjeni ulagateljima s više iskustva i znanja u području ulaganja.

Brošuru možete preuzeti OVDJE, a detaljnije informacije o Udruženju investicijskih fondova nalaze se ovdje.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: