Otkloniti štetne učinke stranih subvencija

Novi instrument

0 Flares 0 Flares ×
Izvršna potpredsjednica nadležna za politiku tržišnog natjecanja i klaster Europa spremna za digitalno doba Margrethe Vestager. Foto: EU

11. svibnja 2021. – Europska komisija predložila je novu uredbu za otklanjanje mogućih štetnih učinaka stranih subvencija na jedinstvenom tržištu. Prijedlog je uslijedio je nakon donošenja Bijele knjige u lipnju 2020. i opsežnog postupka savjetovanja s dionicima.

Cilj je popuniti regulatornu prazninu na jedinstvenom tržištu, gdje se subvencije vlada trećih zemalja trenutačno uglavnom ne nadziru, dok se subvencije država članica pomno kontroliraju.

Novi instrument osmišljen je kako bi se u svakoj situaciji na tržištu učinkovito riješio problem stranih subvencija koje narušavaju tržišno natjecanje i ravnopravne uvjete na jedinstvenom tržištu. Ključan je i za provedbu ažurirane industrijske strategije Europske unije, s promicanjem pravednog i konkurentnog jedinstvenog tržišta te stvaranjem uvjeta pogodnih za uspješan razvoj europske industrije.

Tijekom 2019. godine vrijednost izravnih stranih ulaganja u Europsku uniju bila je veća od 7 bilijuna (7000 milijardi) eura.

Pravila EU-a o tržišnom natjecanju i javnoj nabavi te instrumenti trgovinske zaštite imaju važnu ulogu u osiguravanju pravednih uvjeta za poduzetnike koji posluju na jedinstvenom tržištu. Međutim, nijedan od tih instrumenata ne primjenjuje se na strane subvencije koje poduzetnicima pružaju nepoštenu prednost u stjecanju poduzeća iz EU-a, sudjelovanju u javnim natječajima u EU-u ili obavljanju komercijalnih djelatnosti u EU-u. Primjeri takvih stranih subvencija jesu beskamatni zajmovi i druga financiranja ispod tržišnih uvjeta, neograničena državna jamstva, sporazumi s nultom poreznom stopom ili izravna bespovratna sredstva.

Prijedlog Europske komisije popraćen je izvješćem o procjeni učinka u kojem su detaljno objašnjeni razlozi za donošenje predložene uredbe te je opisano nekoliko situacija u kojima strane subvencije mogu narušiti jedinstveno tržište.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: