Oznaka ekološke kvalitete

EU Ecolabel certifikat

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 19. kolovoz 2019. – Zdravlje i briga o okolišu postali su važni kriteriji u oblikovanju navika suvremenih kupaca pa stoga sve više tvrtki svoje proizvode dodatno brendira eko-oznakama. Jedna od takvih oznaka je i EU Ecolabel, koju u našoj zemlji dodatno promovira Gospodarska komora.

Kako bi proizvod ili usluga mogli nositi oznaku EU Ecolabel, moraju zadovoljiti strogi skup mjerila propisanih od Europske komisije koja se temelje na stručnim i znanstvenim parametrima mjerenja pritiska proizvoda/usluga na okoliš tijekom njegovog životnog ciklusa (od prikupljanja i obrade sirovina, preko proizvodnje, pakiranja, prijevoza, davanja usluge, uporabe i do kada postane otpad).

Broj hrvatskih proizvoda i usluga koje nose ovu oznaku je u stalnom porastu, a domaća kompanija kojoj je EU Ecolabel certifikat dodijeljen za čak 10 proizvoda je osječka Saponia. Njihovih sedam proizvoda za čišćenje za široku potrošnju i tri industrijska morali su zadovoljiti visoke okolišne standarde propisane specifičnim mjerilima za pojedinu skupinu deterdženata, ovisno o njihovoj namjeni.

To uključuje postupak odabira posebnih, za okoliš povoljnih sirovina, preko proizvodnje, pakiranja, načina uporabe pa sve do konačnog odlaganja ambalaže.

Valamar Riviera je nedavno postala prva domaća turistička kompanija koja je dobila znak EU Ecolabel za turistički smještaj za čak šest svojih kampova: Istra Premium Camping Resort u Funtani, Ježevac Premium Camping Resort i Krk Premium Camping Resort na Krku, Lanterna Premium Camping Resort i Solaris Camping Resort u Taru te Orsera Camping Resort u Vrsaru.

Oznaka EU Ecolabel u primjeni od 1992. godine, a na europskom tržištu trenutno oko 73 tisuće proizvoda i usluga nosi tu oznaku.

Prvi takav znak u Hrvatskoj dodijeljen je 2016. godine tvrtki Ecology 108 za deterdžent EcoBianco, a dvije godine kasnije je taj certifikat dobilo i osam proizvoda tvrtke Delt papir. Do sada je ukupno 19 domaćih proizvoda i šest usluga zadovoljilo stroge kriterije EU Ecolabela.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: