Pac-Man kapitalizam

PREPORUKA ZA ČITANJE: Alex Wade povezuje Pac-Mana s neoliberalnim kapitalizmom

0 Flares 0 Flares ×


Prvo znanstveno istraživanje o jednom od najutjecajnijih likova iz svijeta video-igara, Pac-Manu, uči nas kapitalizmu bar jednako onoliko koliko i povijest tog segmenta svjetske industrije zabave. Autor istraživanja, koje se bavi pojavama kao što je pretjerana potrošnja, ovisnost o računalnim igrama, dance glazba i država blagostanja je dr. Alex Wade, profesor sa Sveučilišta u Birminghamu  u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Profesor Wade nas u svojoj najnovijoj knjizi, naslovljenoj The Pac-Man Principle: A User’s Guide to Capitalism, vodi kroz labirint našeg današnjeg društva iz perspektive igre i fenomena Pac Man.

U knjizi se nalazi i pogovor autora izvorne igre Pac-Man, Toru Iwatanija, koji je rekao da je htio napraviti igru koja će biti privlačna široj publici, a ne samo dječacima koji se vole tući sa zločestim izvanzemaljcima.

Pac-Man se pojavljuje u više od šezdeset različitih video-igara, na praktično svakoj platformi za igranje nastaloj od 1980-ih do danas (PC, Nintendo, PlayStatition, Xbox, itd.).

Igra Pac-Man mnogima je bila prva video-igra koju su igrali, a prema nekim istraživanjima (Davie-Brown Index) taj lik je u svijesti ljudi više zastupljen od super-poznatog Super Maria.

Zanimljivo je, iako je riječ o globalnom fenomenu, Pac-Man do sada nije bio predmetom znanstvenih istraživanja.

Kniga profesora Alexa Wadea bavi se Pac-Manom od njegovih početaka – počevši s razotkrivanjem netočnosti urbane legende koja kaže da je lik nastao nadahnut izgledom i šnitom pizze, do analize strukture same igre koja se drži klasične naracije “od kolibe pa do dvorca” koju nalazimo u brojnim mitovima i pričama za djecu, kao što su, primjerice, Ivica i Marica te mnoge druge.

Alex Wade istražuje i tamnu stranu slavnog lika iz video-igre, od analize neutažive gladi tog žutog proždrljivog čudovišta koju stalno pokazuje putujući svojim zamršenim labirintima, do nadzora sve brojnijih algoritama kojima smo stalno izloženi dok surfamo Internetom. Alex Wade povezuje Pac-Mana s neoliberalnim kapitalizmom i tvrdi da je taj lik svojevrsni simbol našeg današnjeg, konzumerizmom opsjednutog svijeta.

dr Alex Wade se sad bavi istraživanjem britanskih igara koje su na neki način povezane s tematikom Hladnog rata.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: