Pad BDP-a: Gotovo 10 posto!

227. sjednica Vlade RH

0 Flares 0 Flares ×
Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH

Zagreb, 30. travnja 2020. – Hrvatska Vlada za ovu godinu predviđa pad bruto-društvenog proizvoda za gotovo 10 (9,4) posto. Proračun će zabilježiti manjak od 6,8 posto (gotovo 25 milijardi kuna) što će se kompenzirati novim zaduživanjem države – donesena je odluka prema kojoj će Ministar financija, Zdravko Marić zadužiti zemlju za najviše 24 milijarde kuna.

Na svojoj današnjoj, 227 sjednici, Vlada je donijela i Nacionalni program reformi 2020. koji je usklađen s Program konvergencije za 2020. i 2021. godinu.

Nacionalni program reformi ima deset prioriteta i 25 mjera ekonomske politike.

Program konvergencije ima tri područja: Međunarodno okruženje i Covid, pogled na Hrvatsku i makroekonomske projekcije i fiskalne projekcije.

Što se tiče slijedeće godine, na sjednici Vlade iznesene su procjene rasta BDP-a od 6,1 posto, što je dosta hrabro s obzirom da danas raste samo državna potrošnja dok su svi ostali parametri u padu. Temeljna pretpostavka na kojoj se temelji ovaj scenarij Vlade je da će glavni udar na domaće, ali i globalno gospodarstvo, biti kratkotrajne naravi. Drugim riječima, ovakav pad očekuje se uz pretpostavku da se virus neće vratiti a s njime i novo usporavanje svih aktivnosti, pa tako i gospodarskih na jesen.

Nekoliko domaćih ekonomista smatra kako su procjene Vlade čak i optimistične.

Javni dug će tijekom ove godine porasti za gotovo 14 postotnih bodova u odnosu na 2019. te će iznositi 86,7 posto BDP-a, ponajviše zbog povećanih potreba za zaduživanjem uslijed negativnog fiskalnog učinka uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Više pojedinosti o svemu, na videozapisu sjednice, koji je dostupan ovdje.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: