Pad BDP-a u 2020. 8%, rast u 2021. 5%

Sjednica Vlade RH

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 25. rujna 2020. – Na jučerašnjoj sjednici Vlade je, po običaju, bilo pregršt tema. Izostavit ćemo one političke i navesti samo ono što je bitno za one koji već vode tvrtku ili pokreću svoj novi posao.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. / Foto: Vlada RH

Premijer je od tema važnih za ekonomiju, izdvojio smjernice za izradu državnoga proračuna za 2021. i projekcije za 2022. i 2023. Vlada sada predviđa pad BDP-a od 8% u 2020., što je, s obzirom na okolnosti, dobro, jer se radi o manjem padu nego što je na početku krize uslijed pandemije koronavirusa bilo procijenjeno. U 2021. Vlada očekuje realni rast BDP-a od 5%, a u 2022. 3,4%.

“Najvažnija tema za sve nas odnosi se na Program oporavka hrvatskoga gospodarstva i jačanje naše otpornosti. To je ključna zadaća Vlade i upravljanja državom”, poručio je premijer i dodao da Vlada ima poluge koje su joj pritom na raspolaganju.

Dio su sredstva iz Višegodišnjeg financijskog okvira, a dio sredstva iz programa EU iduće generacije, koja će pomoći i likvidnosti gospodarstva i aktivnostima iz Vladinog programa.

“Vjerujem da ćemo vrlo brzo ponovno doći na razinu odgovornog upravljanja javnim financijama, a to znači onaj trend – smanjivati javni dug, ostvarivati proračunski višak i držati investicijski kreditni rejting”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Ipak, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da će procijenjeni pad BDP-a od 8% ostaviti teške posljedice. Pokazalo se da sektor turizma i ugostiteljstva ostvaruje presudan doprinos u nošenju s krizom i važnost te grane gospodarstva ponovno je potvrđena.

Budući da je rješenje pandemijske krize još uvijek neizvjesno, gospodarstvu tek predstoje mnogi izazovi i poteškoće. Dio štete svakako je amortiziran brzom reakcijom Vlade u donošenju mjera pomoći gospodarstvu kojima je prioritet očuvanje radnih mjesta, ali za dugoročni oporavak i ostvarenje očekivanog gospodarskog rasta mjere ne mogu biti od pomoći te nam potrebne dubinske strukturne reforme kako bismo nove krize dočekali spremniji i otporniji nego li smo to danas – drže u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Više pojedinosti.


 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: