Pad potražnje za MBA diplomama

10-20 posto MBA studija će se zatvoriti

0 Flares 0 Flares ×
Kriza MBA studija navela je škole na kreativnije razmišljanje o programima koje nude kako bi privukle nove, zahtijevnije generacije studenata.

Zagreb, 26. kolovoz 2019. Već drugu godinu zaredom broj prijava na MBA studije u opada. Prošle godine, deset najboljih MBA škola u Sjedinjenim Državama imale su zajedno 3400 prijava manje nego prije dvije godine. To je pad od gotovo šest posto, s ukupno 57.311 kandidata u 2017. na 53.907 kandidata u 2018. godini.

Sličan trend pokazao se i u količini prijava za ovu školsku godinu. Iz toga se može zaključiti da MBA studiji nisu više privlačni kao prije nekoliko godina.

Pesimističnije prognoze govore čak i o zatvaranju od 10 do 20 posto MBA studija u nekoliko slijedećih godina, najviše onih koji se po kvaliteti nalaze u drugoj i trećoj kategoriji MBA škola

Zanimljivo je, najmanji pad prijava novih studenata na poslovne MBA škole bilježe one škole koje su svoj program specijalizirale za STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) područje, dakle za ljude koji streme menadžerskim položajima u tehnološkim i pretežno inženjerskim kompanijama.

Uzroka padu broja prijava na MBA škole ima nekoliko – prvi razlog su cijene tih studija i veća nevoljkost tvrtki da svojim zaposlenicima financiraju takvo dodatno obrazovanje. Drugi razlog je porast ukupnog broja MBA studija – posebno onih koje se mogu pohađati i putem Interneta (online MBA) i jači marketing specijaliziranih poslovnih studija kao što su studiji marketinga, financija i računovodstva.

Dobra strana krize MBA studija jest to što je natjerala obrazovne ustanove koje organiziraju tu vrstu školovanja na kreativnije razmišljanje o programima koje nude, u nadi da će tako privući nove, zahtijevnije generacije studenata.

Više pojedinosti o MBA školovanju u svijetu, možete pratiti na specijaliziranoj stranici za tu temu:
https://poetsandquants.com

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: