Pad prodaje novih vozila

Prva polovica 2020., u EU: Hrvatska najviše pogođena

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 27. srpnja 2020. – Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.

Na našem tržištu je zabilježen najveći međugodišnji šestomjesečni pad registracije novih automobila od čak 54,4 posto, Španjolska je na drugom mjestu s padom od 50,9 posto, dok je na trećem mjestu Portugal s 49,6 posto. Pad veći od 40 posto zabilježeno je u još tri države: Italiji (-46,1 posto), Bugarskoj (-44,5 posto) i Grčkoj (-44,2 posto), dok je prosjek na razini svih zemalja članica EU (EU-27) iznosio 38,1 posto.

Zbog takvog stanja Udruženje trgovine motornim vozilima HGK već nekoliko mjeseci od Vlade traže nužne mjere pomoći i trgovini motornim vozilima u obliku subvencija kupnje novih vozila ili smanjenja PDV-a na motorna vozila po uzoru na Njemačku, a moguća je i kombinacija ove dvije mjere. Ukoliko te mjere ne dobiju, trgovci automobilima u Hrvatskoj najavljuju znatno (i do 30-postotno) smanjenje broja zaposlenih, već u rujnu.

Statistika pokazuje da najveći pad bilježe južnoeuropske i mediteranske zemlje, a zajedničko im je da su sve značajno naslonjene na turizam. Ovosezonski pad turističkog prometa doveo je i do pada potražnje za rent-a-car vozilima koja čine značajne udjele prodaje novih vozila u svim turističkim zemljama.
Primjerice, kod nas je u prvoj polovici prošle godine svako drugo novo vozilo bilo registrirano za potrebe najma, a kako su se poremećaji na tržištu poklopili s tradicionalnim mjesecima najvećih isporuka vozila rent-a-car kućama (travanj i svibanj), to je i dovelo do ovakvih brojki.

Većina zemalja članica Unije zabilježila je pad prodaje novih vozila između 30 i 40 posto, dok je tek osam članica palo za manje od 30 posto.

Dobra vijest je da se trendovi polako mijenjaju pa je tako na domaćem tržištu međugodišnji pad u travnju u odnosu na isti mjesec lani iznosio -87,4 posto, da bi se u iduća dva mjeseca smanjio na -76,2 posto, odnosno -49,6 posto.

Iz brojki o registracijama novih vozila u posljednjih mjesec i pol je vidljivo da se polako približavamo lanjskim razinama.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: