Pad trgovine: minus 25, 50 i 100 posto

Komentar stanja Udruženja za trgovinu HGK

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 8. svibnja 2020. – Udruženje trgovine HGK sastalo se tijekom ovog tjedna kako bi prokomentiralo aktualno stanje i problematiku u svom sektoru. Promet u maloprodajnoj trgovini u travnju pao je za 25 posto, uz veliki rast troškova poslovanja kako zbog uvođenja mjera zdravstvene zaštite kupaca i djelatnika, tako i zbog pritiska raznih inspekcija te skraćenog radnog vremena.

Mjere koje su najviše naštetile sektoru trgovine su skraćeno radno vrijeme i e-propusnice.

Nisu sve trgovine jednako “pale”. Promet u trgovinama u manjim mjestima i na otocima pao je i više od 50 posto, dok je pad prometa u trgovinama u većim mjestima i gradovima bio od 10 do 20 posto.

Najviše su stradale trgovine koje se bave prodajom neprehrambenih proizvoda, u kojima radi gotovo sto tisuća zaposlenih. U 50 dana od početka “zaključavanja” Hrvatske, te tvrtke su imale nula kuna prometa.

Dodatno, banke, misle trgovci, nisu imale dovoljno razumijevanja za tu situaciju a ni neki trgovački centri, čast svijetlim primjerima, nisu se pokazali kao dobri poslovni partneri hrvatskim malim trgovcima jer su, primjerice, sredinom travnja poslali fakture za svibanj.

Tu je i problem sezonske robe, kojoj prolazi rok trajanja pa joj se mora sniziti cijena. Primjerice, trgovci bi željeli da se i u nas, kada je u pitanju isprobavanje odjeće primjeni pravilo stajanja od 24 sata  to je samo u Hrvatskoj pet dana.

Trgovci procjenjuju da situacija u prometu neće biti bitno bolja u narednom razdoblju jer neće biti kupovne moći, turizma i ljudi će štedjeti i paziti. Trgovci će to itekako osjetiti i poručuju da će se od ove krize oporavljati sljedećih pet godina.

Na sjednici Udruženja trgovine HGK je zaključeno da su sljedeći koraci lobiranje prema kreatorima politika za ukidanje Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, uspostavljanje centralne baze dokumentacije za trgovinu u e-obliku, nadzor online trgovine, redefiniranje Zakona o radu i Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Korisnost institucionalnog djelovanja uvidio je i Savez udruga malih trgovaca RH koji je zatražio pristup aktivnom sudjelovanju unutar Udruženja trgovine HGK.

Više pojedinosti: www.hgk.hr


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: