Pametna košnica za pčele

Umjetna inteligencija i roboti u službi pčela

0 Flares 0 Flares ×
Pametne košnice u voćnjaku u kojem se uzgaja avokado, u Izraelu. Foto: Beewise

31. srpnja 2021. – Agrotehnička izraelska startup tvrtka Beewise napravila je autonomne, daljinski upravljane, solarnom energijom, umjetnom inteligencijom i malim medicinskim robotima opremljene košnice koje mogu udomiti oko dva milijuna pčela.

Cilj tih visoko tehnoloških košnica je pomoći pčelama u održanju vrste, ugrožene u posljednjih desetak godina raznim uzrocima koji rezultiraju gubitkom i do trećine njihovih kolonija u svijetu. To je izravna i golema šteta za sve one koji se bave pčelarstvom, ali, gledano globalno, i ozbiljna prijetnja proizvodnji hrane u svijetu.

Ugrađene tehnologije stalno nadziru košnicu te na taj način otkrivaju potencijalne prijetnje u okolišu, kao što su pojava pesticida, prisutnost parazita i drugih elemenata koji mogu biti potencijalno opasni za pčele.

Proizvođač tvrdi da sustav jamči očuvanje pčelinjih kolonija smanjujući njihovu smrtnost za 80 posto pa i povećanje njihova broja, rast proizvodnje meda i smanjenje operativnih troškova za čak 90 posto, u usporedbi s običnim košnicama. Jedan BeeHome sustav može imati do 40 košnica i stoji 400 dolara mjesečno.

Tvrtka Beewise će, do kraja ove godine, postaviti nekoliko tisuća autonomnih pametnih košnica diljem Kalifornije, a cilje, tijekom nekoliko slijedećih godina broj takvih sustava povećati na nekoliko desetaka tisuća.

Tehnologija koja pokreće BeeHome košnicu nalazi se na popisu 100 najvećih izuma časopisa Time.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: