Pametni parking u Vukovaru

Internet stvari na istoku Hrvatske

0 Flares 0 Flares ×

Vukovar, 17. listopada 2019. – Grad Vukovar je posredstvom gradske tvrtke Komunalac osigurao korištenje usluge pametnog parkinga u 1. zoni naplate parkiranja. U suradnji s A1 Hrvatska, u Vukovaru je ugrađen sustav pametnog parkiranja koji obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NB IoT mrežom.

Sustav prati i posebna aplikacija za mobitele – A1 Smart Parking koja – korisnike izravno dovodi do slobodnih parkirnih mjesta i govori o njihovoj raspoloživosti. Na tri lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a sustav nudi informacije i o slobodnim mjestima za invalide.

Instalirani pametni bežični senzori povezani u „Internet stvari“ neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.

Gradska tvrtka Komunalac sustavom pametnog parkinga upravlja pomoću administracijskog sučelja kojem se, zahvaljujući Cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta internetskim preglednikom. Osim praćenja popunjenosti i nadzora parkirnih mjesta, omogućena je napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Cilj implementacije pametnog parkinga, osim što uvelike pomaže korisnicima parkirališta pronaći slobodno parkirno mjesto, također je i optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio grada, što pozitivno utječe na smanjenje buke, sigurnost djece u prometu i na opće zadovoljstvo korisnika parkirališta.

Partneri na ovom projektu su Grad Vukovar, Komunalac d.o.o., A1 Hrvatska te tvrtka Mobilisis – hrvatski proizvođač senzora i Cloud platforme za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta, dok cijena investicije kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476 tisuća kuna, a financirana je prihodima od naplate parkinga.

Više pojedinosti o projektu, potražite OVDJE.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: