Pametni spremnici za pametne gradove

Inteligentno gospodarenje otpadom

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 1. studenog 2020. – Tvrtka A1 Hrvatska predstavila je tri modela pametnih spremnika za zbrinjavanje otpada kakvi se koriste u mnogim svjetskim pametnim gradovima. Cilj je učinkovitije gospodarenje otpadom, optimiziranjem njegova prikupljanja, primjenom najnovijih tehnologija: senzora interneta stvari, strojnog učenja, solarnog napajanja i u aplikaciju ugrađene umjetne inteligencije.

Prvi model namijenjen je vanjskim prostorima i omogućuje prešanje otpada čime povećava kapacitet spremnika do deset puta. Drugi model namijenjen je unutarnjim prostorima, a odlaganje otpada u njega je beskontaktno, odnosno otvara se na senzor pokreta. Treći model, isto za zatvorene prostore, opremljen je senzorima i kamerama koje prepoznaju otpad te ga automatski razdvaja u četiri odgovarajuća pretinca. U spremnik je ugrađen softver koji uči što je od otpada što. Pametni spremnici se mogu povezivati putem WiFi, GSM ili NB IoT mreže.

Higijenski standardi ostvaruju se beskontaktnim otvaranjem, antibakterijskim premazom te hermetičkim zatvaranjem sprmenika čime se sprečava širenje neugodnih mirisa ili tekućina. Spremnici su usklađeni sa svim važećim direktivama i propisima Europske Unije uz CE oznaku i certifikat. Funkcionalnosti im se mogu proširiti dodavanjem različitih senzora poput mjerenja kakvoće zraka, razine buke ili WiFi spota.

Više o novim rješenjima tvrtke A1 hrvatska potražite na www.pametnarjesenja.hr


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: