Pametno mjerenje plina

Uz pametno mjerenje do ušteda u distribuciji i potrošnji plina

0 Flares 0 Flares ×


Pet država članica EU (Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo) odlučilo se za potpuno uvođenje pametnih brojila plina do 2020., dok dvije države (Francuska i Austrija) namjeravaju nastaviti s uvođenjem u velikom razmjeru, ali tek trebaju donijeti službene odluke.

Prema podacima s kraja 2017. godine, smatra se da je do sada ugrađeno oko 17,3 milijuna pametnih brojila, dok je prema podacima iz izvješća Europske komisije predviđeni broj ugrađenih pametnih mjerila plina do 2020. 45 milijuna, tj. za 40% europskih potrošača.

„Prema direktivi koja regulira unutarnje tržište prirodnoga plina članice EU trebale bi uvesti pametno mjerenje plina u mjeri u kojoj je to tehnički moguće, financijski opravdano i razmjerno s obzirom na potencijalne uštede energije. Na taj način pametna brojila odražavaju stvarnu potrošnju energije krajnjih kupaca i daju informacije o stvarnom vremenu uporabe“, istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac na okruglom stolu „Pametno mjerenje plina“ održanome u HGK u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK, dodajući da uvođenje ovoga sustava može donijeti nove načine rada i ugovaranja isporuke plina, planiranja i kontrole troškova te uštede koje, kako se očekuje, mogu biti i do 160 eura po pojedinom mjernom mjestu.

„Uvođenje pametnog mjerenja plina može doprinijeti smanjivanju gubitaka u distribuciji plina, omogućiti povlačenja sredstava iz EU fondova, potaknuti razvoj distribucije i otvaranja novih radnih mjesta te pozicioniranje Hrvatske kao regionalnoga lidera“, navela je Šćulac Domac.

Predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK Srećko Ezgeta istaknuo je da su za uvođenje i primjenu sustava potrebne velike investicije. „To ima svoju cijenu i članice EU trebaju same provesti analizu donosi li im to koristi ili su troškovi previsoki te je neisplativo“, rekao je Ezgeta.

Na okruglom stolu raspravljalo se o trendovima ugradnje pametnih plinskih brojila, a bilo je riječi i o izradi prijedloga koji će se uputiti prema HERA-i i resornom ministarstvu, koji će donijeti odluke kada i kako ući u projekt uvođenja pametnoga mjerenja plina u Hrvatskoj.

Već postoji pametno mjerenje plina u industriji, a nadogradnja je daljinsko očitavanje kojim bi se dobili podaci potrošnje u realnom vremenu, što može biti od koristi opskrbljivačima koji mogu time optimizirati sustav i planirati opskrbu plinom.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: