Pandemija će koštati 14 bilijuna dolara

Predviđa MMF

0 Flares 0 Flares ×

1. veljače 2022. – Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je svoje prognoze rasta svjetskog gospodarstva za pola postotnog boda, na 4,4%. Razlog tome je što dvije najveće ekonomije u svijetu, Sjedinjene Države i Kina, rastu puno sporije od prognoza koje su objavljene u listopadu prošle godine.

Što se tiče Amerike, MMF je smanjio prognoze jer Kongres odgađa novi ekonomski plan predsjednika Joe Bidena (Build Back Better), lanci opskrbe se ne oporavljaju predviđenom brzinom, a Ministarstvo financija je sve sklonije agresivnijim potezima u obuzdavanju inflacije. Što se tiče Kine, tamo je najveći problem sektor nekretnina koji je upao u ozbiljnu krizu te slabiji oporavak osobne potrošnje.

Kad se gleda svijet u globalu, pandemija će nas, do kraja 2024. godine, koštati 13,8 bilijuna (13.800 milijardi) dolara. MMF predviđa da će se razvijenija gospodarstva do kraja ove godine uglavnom vratiti na stanje prije pandemije, no to nije slučaj s manje razvijenima.

Rast cijena je najveći izazov. Inflacija je sada skoro na četiri posto u razvijenima i skoro na šest posto u manje razvijenim zemljama. Mogla bi pasti na dva posto do kraja ove godine, predviđaju stručnjaci MMF-a, no kako bi se to ostvarilo, mora se dogoditi štošta što sad još nije izvjesno. Pandemija bi morala popustiti, lanci opskrbe se dodatno poboljšati, a kamate ne bi smjele previše porasti. Naravno, rizici su i geopolitička kretanja na istoku Europe i u jugoistočnoj Aziji te društveni memiri na Zapadu.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: