Pandemija povezuje tehno ekosustave

Predviđanja za sektor tehnologije, medija i telekomunikacija

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 16. svibnja 2020. – Tvrtka Deloitte je početkom ove godine objavila 19. izdanje svojih „Predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija” i sada ih je, po prvi put od kada ih izrađuje, zbog posljedica korona pandemije morala korigirati.

Izvdojiti ćemo ovdje nekoliko tih korekcija – izmjena Deloitteovih predviđanja, u važnijim tehnološkim područjima:

Pametni telefoni, aplikacije i umjetna inteligencija
Na početku godine Deloitte je predviđao prihode od prodaje pametnih telefona od 484 milijarde američkih dolara, što bi bio porast od 5,8 % u odnosu na 2019. Sada je u tom sektoru izgledan globalni pad od 10 posto na godišnjoj razini. Prihod tržišta dodataka za pametne telefone (prihod od aplikacija, oglasa i dodatne opreme) predviđao se na 459 milijardi američkih dolara u 2020., no sada je to predviđanje smanjeno na 393 milijarde američkih dolara. Kad je to tržište u pitanju, tvrtka Deloitte je još predviđala rast primjene namjenskih tehnologija (čipova) umjetne inteligencije – predviđali su kako će otprilike trećina telefona imati neuronske procesne jedinice u 2020. te činiti otprilike 500 milijuna čipova od ukupno 750 milijuna UI čipova za rubno računarstvo. Ta predviđanja sada su srezali za 100 milijuna jedinica, na samo 650 milijuna. Ipak, taj je broj  više nego dvostruk u odnosu na broj telefona s UI čipovima za rubno računarstvo prodanih 2017. Prisustvo ili odsustvo UI čipova za rubno računarstvo znatno utječe na prijenos podataka te na privatnost i sigurnost, zbog čega će predmetni pad biti bitan.

Ubrzavanje instalacije privatnih 5G mreža i broja satelita
Premda je brzina uvođenja i-ili pokretanja javnih 5G mreža u 2020. raznolika zbog pandemije – u nekima se državama ona uvodi brzo, dok je u nekima došlo do kašnjenja – čini se kako će Deloitteova predviđanja u pogledu privatnih testiranja i pilot-projekata 5G mreža biti premašena. Prvobitno predviđanje glasilo je „preko 100.” Ove godine u svijetu će biti instalirano manje od 1000 privatnih 5G mreža. Slično tome, broj niskoorbitalnih satelita u svemiru oko Zemlje do kraja 2020. godine porasti će iz „više od 700” u „više od 1000”. Premda je OneWeb bankrotirao, prije toga je lansirao 68 satelita u prvom tromjesečju, dok je Starlink postavio 300 satelita u orbitu u travnju, a do kraja godine očekuje se postavljanje 60 satelita mjesečno. Djelomično pružanje usluga satelitskog pristupa očekuje se krajem ove godine. Pandemija je povećala potražnju za podacima dostupnima putem interneta, jer stotine milijuna ljudi radi i uči od kuće, a operateri traže više posredničkih mreža kako bi se mogli bolje nositi s povećanim prometom. S tim je povezan i rast gledanja videosadržaja – Deloitte je svoje predviđanje tog segmenta povisio s 25 posto na 14 milijardi američkih dolara, na rast od 30 do 40 posto u ovoj godini, odnosno do 15,5 milijardi američkih dolara.

Ažurirana verzija cjelovitih Deloitteovih „Globalnih predviđanja u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija“ dostupna je ovdje

Komentar hrvatskih analitičara tvrtke Deloitte.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: