Pandemija pritišće i financijski sektor

Bankarski sektor u Srednjoistočnoj Europi

0 Flares 0 Flares ×
Poslovnica Erste banke u Zagrebu. Foto: Erste

Zagreb, 14. siječnja 2021. – Tvrtka Deloitte objavila je treće izdanje Studije o spajanjima i preuzimanjima u bankarskom sektoru u Srednjoistočnoj Europi. Riječ je znatno drukčijem dokumentu od protekla dva koja su zabilježila uspješno poslovanje, dok se sada banke u Srednjoistočnoj Europi, uslijed pandemije, suočavaju s velikim izazovima.

Stanje prije pandemije bilo je dobro – prosječna adekvatnost kapitala iznosila je 20 % u 2019. godini, a pokazatelji loših kredita bili su relativno niski i nastavljali su se i dalje smanjivati, dok je prosječni povrat na kapital iznosio 12,7 %.

Navedene brojke će se pogoršati, te prouzročiti ozbiljne izazove za uprave i dioničare banaka, a veličina štete moći će se iščitati iz financijskih rezultata za 2020. godinu.

Uz to, konsolidacija u bankarskom sektoru u Srednjoistočnoj Europi je u tijeku i proteklih godina zabilježen je niz transakcija pri čemu investitori koji nisu strateški izlaze s tržišta ili smanjuju opseg svojeg poslovanja, dok najveće grupacije u Srednjoistočnoj Europi nastavljaju s preuzimanjem. Gospodarstvo je tijekom 2020. godine usporavalo, čime je ostvaren pritisak i na financijski sektor, posebno na manje učinkovite banke.

Otpornost, sposobnost apsorpcije šokova, ekonomije razmjera i operativna učinkovitost postat će još bitnije te će veće, diverzificirane bankarske grupacije imati priliku za selektivno stjecanje drugih, oslabljenih banaka ili pak preuzimanje zdravih portfelja manjih banaka.

Gotovo 60 % ukupne imovine banaka u Srednjoistočnoj Europi bilo je u vlasništvu petnaest najvećih bankovnih grupacija u regiji. Kad je riječ o imovini, najveća bankovna grupa u regiji i dalje je Erste Grupa (tržišni udio od 8,7 %, prisutnost u 8 država), a slijede je KBC Grupa (tržišni udio od 7,8 %, prisutnost u 4 države) i UniCredit Grupa (tržišni udio od 6,5 %, prisutnost u 9 država). Mađarska OTP Grupa zabilježila je najveći rast bankovne imovine u Srednjoistočnoj Europi zbog svoje strategije širenja spajanjem i preuzimanjem u proteklim godinama.

Najveći je broj transakcija spajanja i preuzimanja u Srednjoistočnoj Europi zabilježen na tržištima u Baltičkoj regiji (6 transakcija), Srbiji (4 transakcije) Češkoj (3 transakcije) i Rumunjskoj (3 transakcije) u razdoblju od 2019. do rujna 2020. Najaktivniji kupci u regiji bili su mađarski OTP Bank (3 transakcije) i KBC Grupa (2 preuzimanja) u razdoblju od 2019. godine do rujna 2020. godine. Najaktivniji prodavatelji u regiji bili su Société Générale (4 transakcije), Danske Bank (2 transakcije, 1 transakcija u tijeku) i Piraeus Bank (2 transakcije) u razdoblju od 2019. godine do rujna 2020. godine.

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: