Parlament i poslovanje

Izvještaj The EU Lobby Grayling

0 Flares 0 Flares ×

ZAGREB, 17. lipanj 2019. – Izbore za Europski parlament smo već pomalo i zaboravili pa ćemo sad, ukratko, ponoviti rezultate: dvije najveće stranke, Pučani (EPP) i S&D (Socijaldemokrati) po prvi put od 1979. nisu u stanju sami “složiti” većinu, a znatno je porastao utjecaj zelenih, liberala i euroskeptičnih stranaka. Uglavnom, raspored snaga je takav da nikome neće biti lako utjecati na zakondavstvo.

Bar ne onako lako kako je to bilo u prijašnjem sazivu.

Zato se analitičari sada bave raznim aspektima rezultata EU izbora, počevši od već spomenutog slaganja koalicija u Parlamentu do toga kako će novi odnosi snaga utjecati na novi sastav Europske komisije, Vijeća i Središnje banke.

Kad je Komisija u pitanju, lome se koplja oko toga tko će naslijediti Jean-Claude Junckera. Najvjerojatniji kandidati su Manfred Weber i Michel Barnier, a možda doživimo i prvu ženu na čelu Komisije.

Ako se političke silnice tako slože da prva osoba Komisije bude žena, najviše šansi za to, prema nekim analizama, imaju Kristalina Georgieva direktorica Svjetske banke, Chrisitine Lagarde, dirketorica Međunarodnog monetarnog fonda te predsjednica Litve, Dalia Grybauskaitė. Neki u toj ulozi žele vidjeti i njemačku kancelarku, Angelu Merkel, no ona je rekla da je to ne zanima.

Bit će zanimljivo vidjeti i kako će se rezultati izbora za Parlament reflektirati na politiku Unije u najvažnijim pitanjima kao što su migracije i klimatske promjene te na političke i ekonomski odnosi s globalnim rivalima – Sjedinjenim Državama, Rusijom i Kinom. Tu je i još jedan nedovršeni problem: Brexit.

Pojedinostima o tome kako će se rezultati izbora za Europski parlament odraziti na poslovnu klimu na razini cijele EU ali i na razini svake pojedine članice pozabavio se i poseban, The EU Lobby odjel komunikacijske konzultantske kuće Grayling.

Njihov izvještaj možete preuzeti OVDJE, a sve novosti o tome možete pratiti i na društvenim mrežama: https://twitter.com/TheEULobby

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: