Parlament odobrio ključne mjere pomoći

Investicije, proširenje fonda solidarnosti i obustava pravila o aerodromima

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 27. ožujka 2020. – Kao dio zajedničkog odgovora na epidemiju Covida-19, zastupnici Europskog parlamenta jučer su, velikom većinom putem videolinka, gotovo jednoglasno prihvatili tri hitna prijedloga pomoći.

Prijedlozi su:

Investicijska inicijativa za odgovor na koronavirus. Ovim će se mjerama žurno iz dostupnih fondova EU-a usmjeriti 37 milijardi eura građanima, regijama i državama najteže pogođenim pandemijom koronavirusa. Sredstva su namijenjena zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim osjetljivim dijelovima gospodarstava zemalja članica EU-a. Prijedlog je usvojen sa 683 glasa za, 1 protiv i 4 suzdržana.

Proširenje područja primjene Fonda solidarnosti EU-a kako bi obuhvaćao i zdravstvene krize. Tako bi u 2020. godini europskim zemljama postalo dostupno 800 milijuna eura. Područje primjene ovog fonda bit će prošireno kako bi obuhvaćalo i potporu u najtežim izvanrednim situacijama u javnom zdravstvu, uključujući medicinsku pomoć, kao i mjere za sprečavanje, nadzor ili kontrolu širenja bolesti. Prijedlog je usvojen sa 671 glasom za, 3 protiv i 14 suzdržanih.

Privremena obustava EU pravila o zračnim lukama. Time će se spriječiti prometovanje praznik zrakoplova za vrijeme pandemije. Privremena obustava znači da zračni prijevoznici nisu obvezni koristiti svoje planirane slotove odnosno termine za polijetanje i slijetanje u zračnim lukama, kako bi ih zadržali u sljedećoj sezoni. Pravilo „iskoristi ili izgubi“ neće se primjenjivati tijekom cijele ljetne sezone, od 29. ožujka do 24. listopada 2020. Prijedlog je usvojen 686 glasova za, 0 protiv i 2 suzdržana.

Sada Vijeće EU mora službeno odobriti stajalište Parlamenta, a usvojene mjere stupaju na snagu nakon što narednih dana budu objavljene u Službenom listu Europske unije.

Poveznice:

Usvojeni tekstovi

Internetska stranica Europskog parlamenta o krizi COVID-19

Koordinirani europski odgovor na koronavirus: pitanja i odgovori (Europska komisija)


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: