Pet najboljih hrvatskih društvenih poduzeća

Izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak podrške i otežan pristup financiranju.

0 Flares 0 Flares ×

Potporni program Akcelerator za društvene poduzetnike pokrenula je ACT Grupa iz Čakovca u suradnji s jednim od vodećih svjetskih mikrofinancijskih fondova, Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i odjelom Fonda za tehničku podršku (EFSE DF) koji potiče razvojni utjecaj njegovih investicije, te Erste Bankom i njihovom zakladom Erste Stiftung iz Beča.

Akcelerator za društvene poduzetnike tijekom ovog ljeta je navršio punu godinu rada, a ta obljetnica je obilježena predstavljanjem pet najboljih i najspremnijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj, odabranih nakon dvije razine selekcije te polugodišnjeg intenzivnog rada uz pomoć mentora i savjetnika. To su: Brlog zadružna pivovara (Zadar), Marunuša (Knin), ProPuh (Zagreb), Socijalna zadruga Humana Nova (Čakovec) te Zelena energetska zadruga (Zagreb).

U prvoj godini provedbe program je osigurao podršku za 15 društvenih poduzetnika koji su uz pomoć mentora razvijali svoje poslovne modele te učili kako uspješno prezentirati projekte potencijalnim investitorima.

Tijekom desetomjesečnog intenzivnog rada odabrani timovi su prošli pred-akceleracijsku fazu (u kojoj su se bavili prototipiranjem, testiranjem i validacijom rješenja te imali priliku za dodatno povezivanje i umrežavanje) i akceleracijsku fazu programa (razvoj / skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketing, upravljanje poslovanjem), a program im je osigurao i male financijske potpora za daljnji razvoj njihovih projekata.

Ključni izazovi s kojima se susreću društveni poduzetnici u Hrvatskoj su nedostatak poslovne podrške i otežan pristup financiranju razvoja i rasta. Akcelerator za društvene poduzetnike odgovara upravo na te izazove – društvenim poduzetnicima sa stabilnim poslovanjem osigurava poslovnu podršku za razvoj i realizaciju novih projekata.

Ukratko o pet najboljih i najspremnijih društvenih poduzeća u Hrvatskoj:

Brlog – zadružna pivovara
Rast i razvoj zadarske craft pivovare. Povećanje kvalitete, širenje tržišta, uvođenje novih stilova piva, povećanje kapaciteta proizvodnje.

Marunuša j.d.o.o.
Pokretanje turističke agencije za promociju prirodne i kulturne baštine Knina i okolice.

ProPuh j.d.o.o.
Pokretanje on-line platforme na kojoj spajaju kupce i umjetnike koji od odbačenih predmeta stvaraju nove predmete s funkcionalnom ili estetskom vrijednošću.

Socijalna zadruga Humana Nova Čakovec
Pokretanje online prodaje potrepština za tvrtke (uredski materijal, radna odijela…) s naglaskom na robu proizvedenu po fair-trade i etičkim/ekološkim principima.

Zelena energetska zadruga
Pokretanje platforme za grupno investiranje u obnovljive izvore energije. Platforma spaja pokretače mini-elektrana obnovljivih izvora energije i ulagače u takve elektrane.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: