Plaća u bitcoinima?

Mjesečni kripto osobni dohodak

0 Flares 0 Flares ×
Hong Kong, panorama. Foto: Wikipedia

Zagreb / Hong Kong, 31. prosinca 2020. – Popularnost kriptovaluta raste diljem svijeta, pa im se stalno nalaze nove primjene. Najnoviji “štos” je isplata plaće u bitocinima, ethereumu ili nekoj drugoj kriptovaluti, što je inicijativa pokrenuta u Hong Kongu, gradu-pokrajini Kine, nastala među lokalnim poduzetnicima nakon donošenja novog propisa o oporezivanju digitalne imovine. U posljednjih mjesec dana, od stupanja tog zakona na snagu, sve više honkoških tvrtki nudi mogućnost isplate plaće u cijelosti ili dijelom u nekoj kriptovaluti.

Sama ideja nije nova. Prvi pokušaji isplate osobnog dohotka u kriptovaluti zabilježeni su još prije sedam godina u Danskoj, Japanu i Njemačkoj, no prepreka tome su postojeći propisi koji, u većini zemalja, od Hong Konga do Hrvatske, kriptovalute smatraju robom a ne novcem. Dakle, iako se kriptovaluta može izraziti u obliku novca, zakon je ne smatra novcem pa je pitanje može li se koristiti za isplatu osobnog dohotka. Uz to, vrijednost kriptovaluta je iznimno promjenljiva. Fluktuacije, koje su ponekad i vrlo velike, događaju se gotovo na dnevnoj razini pa je pitanje je li to rješenje dovoljno praktično, kako za tvrtke tako i za njihove zaposlenike.

No, u Hong Kongu postoji dobar dodatni razlog za uvođenje kriptovalute kao sredstva isplate osobnog dohotka. Hong Kong nema poreza na dodanu vrijednost, niti poreza na kapitalnu dobit, što znači da međunarodne kompanije sa sjedištem u Hong Kongu mogu na taj način privući talentirane iz cijeloga svijeta jer se na dohodak stečen u Hong Kongu plaća puno manje poreza nego u većini drugih zemalja u svijetu. Uz to, ljudi angažirani od tih tvrtki, sa svojom plaćom ili dijelom plaće mogu raspolagati puno fleksibilnije i prebacivati je preko granica puno lakše.

Dakle, novi honkoški porezni propis (DIPN 39)  tehnički omogućuje isplatu plaće u kriptovaluti no još treba vidjeti kako će to ići u praksi.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: