Plaća za pristojan život

Razmišljanja o EU kao društvu s više humanosti

0 Flares 0 Flares ×

10. kolovoza 2021.Konfederacija europskih sindikata i Federacija kršćanskih poslodavaca sastale su se nedavno kako bi “promislili” stanje europskog gospodarstva u kontekstu “revolucionarne transformacije” prema humanijem društvu, onako kako je predlaže papa Franjo. Cilj su “plaće koje će biti pravedne, dovoljno velike da potiču produktivnost i koje će imati pozitivnog utjecaja na društvo u cjelini.”

Međunarodno udruženje kršćanskih poslovnih voditelja (The International Christion Union of Business executives – UNIAPAC) ekumenska je i svjetska unija kršćanskih poduzetnika koja predstavlja oko 45 tisuća tvrtki iz cijeloga svijeta. Konfederacija europskih sindikata (The European Trade Union Confederation – ETUC) je organizacija koja okuplja većinu sindikata zemalja Europske unije. Te dvije organizacije su krajem prošloga mjeseca objavile članak u kojem upozoravaju na “preniske plaće, nesigurnost zaposlenja, loše radne uvjete i ugovore o prikrivenom samozapošljavanju, kao čimbenike koji radnike u Europi dovode u sve veći rizik od siromaštva.”

Pristojna minimalna plaća nije dovoljna, plaća mora moći odražavati i doprinos svakog pojedinca profitu tvrtke za koju radi.

Inicijative za oporavak od pandemije moraju se iskoristiti za preobrazbu europskog gospodarstva. Foto: Cottonbro / Pexels

Za ETUC i UNIAPAC, sadašnje stanje radničkih prava je neprihvatljivo pa traže od Europske unije zakone kojima će jamčiti plaće koje će biti dovoljno visoke za ekonomsko održavanje prosječne obitelji. Zajedno s papom Franjom smatraju kako se inicijative za oporavak od pandemije moraju iskoristiti za preobrazbu europskog gospodarstva i to ne samo za povratak u predkrizno stanje prije pandemije, već to treba biti poticaj za stvaranje jednog sasvim drukčijeg gospodarstva, onog u kojem će dobrobit radnika pojedinca biti u samom središtvu razvoja.

Prijedlog je da Konfederacija europskih sindikata i Federacija kršćanskih poslodavaca rade zajedno na projektu osmišljavanja boljih plaća i boljih radnih uvjeta – “nikome ne smije biti uskraćeno pravo na pristojnu plaću”. No, pristojna minimalna plaća nije dovoljna – “plaća mora moći odražavati i doprinos svakog pojedinca profitu tvrtke za koju radi.”

Kako bi se to postiglo, trebati će dosta napora i hrabrosti. “Trebati će puno rada i odvažnosti kako bi Europska unija učinila sve što je potrebno i postala pravednije i civiliziranije društvo u kojem će svaka nadnica za rad biti veća od minimuma za prostojan život,” zaključili su predstavnici Konfederacije europskih sindikata i Federacije kršćanskih poslodavaca.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: