Plan ulaganja za održivu Europu

Financiranje zelene tranzicije

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 14. siječnja 2020. – Europska unija odlučna je u namjeri da do 2050. postane prvi klimatski neutralan blok u svijetu, što se može postići samo znatnim ulaganjima EU-a, nacionalnog javnog sektora i privatnog sektora, zaključak je danas predstavljenog Plana ulaganja za održivu Europu

Riječ je o inicijativi kojom će se mobilizirati javni sektor i privući privatna ulaganja putem financijskih instrumenata EU-a, osobito programa InvestEU.

Ukupan iznos ulaganja u održivu Europu trebao bi biti bar bilijun (tisuću milijardi) eura.

Iako će sve države članice, regije i sektori morati doprinijeti tranziciji, nekima će to biti teže. Pojedine regije će biti posebno pogođene te će prolaziti duboku gospodarsku i društvenu preobrazbu. Mehanizmom za pravednu tranziciju pružat će se prilagođena financijska i praktična potpora za pomoć radnicima i generiranje potrebnih ulaganja u ta područja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Europski zeleni plan naša je vizija klimatski neutralne Europe do 2050., a u središtu su tog plana ljudi. Pred nama je preobrazba neviđenih razmjera, koja će uspjeti samo ako bude pravedna i ako u njoj budu sudjelovali svi. Pomoći ćemo našim građanima i regijama kojima će ta preobrazba biti teža kako nitko ne bi bio zapostavljen. Zeleni plan podrazumijeva velike potrebe za ulaganjima, a mi ćemo ih pretvoriti u prilike za ulaganja. Danas predstavljeni plan, kojim će se mobilizirati najmanje bilijun eura, pokazat će nam smjer i pokrenuti val zelenih ulaganja.

Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan, izjavio je: Neophodnom tranzicijom prema klimatskoj neutralnosti povećat će se dobrobit svih građana, ali i europska konkurentnost. Ipak, tranzicija će biti zahtjevnija za građane, sektore i regije koji se više oslanjaju na fosilna goriva. Upravo je njima namijenjena potpora iz mehanizma za pravednu tranziciju kojim će se poticati ulaganja te iz kojeg će se izdvajati financijska i praktična potpora u vrijednosti od najmanje 100 milijardi eura. Na taj način obećajemo da ćemo biti solidarni i pravedni.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana, rekao je: Za tranziciju Europe prema klimatski neutralnom gospodarstvu potrebni su nam politička obveza i velika ulaganja. Zeleni plan potvrda je naše predane borbe protiv klimatskih promjena, a sad ga podupiremo planom financiranja. Prvo, sredstvima iz proračuna EU-a privući ćemo privatna sredstva za zelene projekte u cijeloj Europi te poduprijeti regije i građane koje će tranzicija najviše pogoditi. Drugo, odgovarajućim regulatornim poticajima povećat ćemo zelena ulaganja. Zaključno, javnim tijelima i sudionicima na tržištu pomoći ćemo da prepoznaju i razviju takve projekte. Europska unija nije izgrađena preko noći, a to se neće dogoditi ni sa zelenom Europom. Način na koji ulažemo mora se temeljiti na održivosti, što znači da moramo promijeniti i način na koji razmišljamo. Danas poduzimamo korak u pravom smjeru.

Više o tome saznajte na ovoj poveznici.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: