Platforma za no-code darovite

Codemap.io

0 Flares 0 Flares ×
Codemap Agencija ( Mamić, Jančijević i Bušelić). / Foto: D. Savić

Zagreb, 8. prosinca 2020. – Tim hrvatskih no-code stručnjaka osmislio je softversko rješenje Codemap.io. – platformu koja povezuje klijente sa stručnjacima u svrhu izrade razvojnih projekata, edukacije te konzaltinga u području no-codea, low-codea i automatizacije. Codemap.io je internetska tržnica gdje startupi, poduzetnici i kompanije svih veličina mogu iskazati svoje potrebe za softverskim rješenjima u no-codeu i/ili low-codeu te zaposliti provjerene eksperte i razvojne timove za svoje projekte. Codemap.agency okuplja no-code stručnjake koji svoja softverska rješenja razvijaju u no-codeu na jednoj od najrobusnijih no-code platformi za razvoj poslovnih aplikacija – Bubble.io.

Korištenjem no-codea, low-codea te automatizacije, aplikacije svih vrsta mogu se uspješno razviti i do deset puta brže, a zbog takve brzine razvoja i značajno jeftinije nego tradicionalnim putem na bazi pisanja koda, odnosno programiranja. Codemap.io je usmjeren i na edukaciju kompanija o no-codeu kako bi i same stekle interna znanja koja bi im omogućila višestruko brže inoviranje, lansiranje te testiranje tržišta za nove proizvode i usluge. Od pokretanja prije dva mjeseca, platforma Codemap.io prepoznata je kao vrijedan resurs u no-code svijetu, o čemu govori i to da već ima gotovo tisuću korisnika, više od 420 klijenata, više od stotinu objavljenih projekata te više od trideset zapošljavanja.

Sama krivulja učenja no-codea je znatno manja od klasičnog programiranja, npr. nekoliko tjedana ili mjeseci u usporedbi s nekoliko godina te samim time otklanja veliku barijeru poduzetnicima i kompanijama koje su dosad bile ovisne isključivo o pisanju koda u postojećim programskim jezicima. Kao primjer toga, u Codemap-a navode da je za razvoj početnih inačica više funkcijskih te kompleksnih aplikacija poput Airbnba, Ubera, Youtubea u no-codeu potrebno svega 4-8 tjedana, dok je pisanjem koda za takve aplikacije u prosjeku potrebno minimalno šest mjeseci, a često i daleko više od godine dana.

“To ne znači da će tradicionalno programiranje nestati ili da će visoko-kompleksna poslovna rješenja odmah biti razvijana na no-codeu, no vrijednost no-codea i automatizacije već se pokazuje u području komercijalnog te „back-office“ softvera koji čine velik dio tržišta. Riječ je o aplikacijama koje su na ovaj ili onaj način već razvijene više puta te za razvoj ispočetka ima sve manje smisla, pogotovo kada se no-codeom mogu implementirati i customizacije te automatizacije prema specifičnim potrebama svake organizacije”, istaknuo je Saša Janićijević, osnivač, Codemap.io.

No-code platforme biti će i novi generator poduzetništva u svijetu s obzirom da njime gotovo pa potpuno nestaju barijere vezane uz kompleksnost pisanja koda te visoke cijene razvoja softvera tradicionalnim putem – to je ono što već sada mnogi nazivaju „citizen developers“.

“Jedan od najzanimljivijih trendova jest spajanje no-code-a, automatizacije i umjetne inteligencije. Unatoč vrijednosti no-code alata, i oni sami su pisani u kodu te ih bez programiranja ne bi niti bilo – dubinska tehnička znanja i godine iskustva u raznim programskim jezicima uvijek će biti velike dodane vrijednosti svakog programera koji možda također poznaje i no-code alate.” – dodao je je Saša Janićijević, osnivač, Codemap.io.

Vodeći izvori navode da trenutna potražnja na tehnološkom tržištu implicira potrebu za razvojem 500 milijuna poslovnih aplikacija do 2025. godine, unatoč činjenici da već sada postoji značajan nedostatak programera te softverskih inženjera. Radi se o rastućem trendu u svijetu tehnologije te se čini kako bi baš ove metode rapidnog razvoja softvera mogle zadovoljiti ubrzano-rastuću potražnju za novim rješenjima.

Više pojedinosti


Više informacija o no-code/ low-code paradigmi:
Ugledni poslovni časopis Forbes proglasio je no-code/ low-code trendom koji će najviše poremetiti tržište tijekom 2020./21 godine. U ovoj je godini low-code tržište procijenjeno na 13,2 milijarde američkih dolara, a prema prognozama analitičke tvrtke Forrester trend godišnjeg rasta kreće se oko 40%. Drugi vodeći poslovni analitičar, tvrtka Gartner, prognozira da će do godine 2023. preko 50% srednjih i velikih tvrtki uključiti LowCode aplikacijsku platformu kao jedno od svojih strateških razvojnih platformi. Među vodećim tvrtkama u low-code segmentu nalaze se Salesforce i Microsoft, Oracle i Amazon, uz velik broj agilnijih i propulzivnijih tvrtki poput Menix, Appian, OutSystems, BettyBlocks, Zoho, i drugih. Istovremeno, još brže, ali i neorganiziranje, buja „grass root“ pokret no-code platformi, vizualnih alata za izradu brzih, jeftinih, ali potpunih poslovnih internetskih, internih ili mobilnih rješenja, prvenstveno namijenjenim srednjim i manjim tvrtkama koje žele svoje poslovanje podići na viši nivo. Pogotovo sad, u doba Covid-19 pandemije, kad brzina može činiti svu razliku na tržištu. I uz pojavu platformi poput Bubble.io, Carrd, Coda, Webflow, UI Bakery, Airtable, Glide, Adalo, raste sve veći broj freelancera, tvrtki i specijalista, koji uspješno nude svoje znanje i usluge u kreiranju poslovnih rješenja. Rast samog no-code tržišta individualno evidentan je po procjenama iz 2017. godine (3 milijarde USD) u odnosu na projekcije do 2020. godine od 21,2 milijarde USD.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: