Plima bankrota u Sjedinjenim državama

Podaci tvrtke Yelp

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 25. rujna 2020. – Podaci tvrtke Yelp – internetskom portalu koji povezuje male poduzetnike s kupcima – pokazuju kako čak 60 posto tvrtki koje su bankrotirale u Sjedinjenim Državama u posljednjih šest mjeseci, od početka korona krize do danas, neće obnoviti svoje poslovanje. Zaključak je to njihovog Izvještaja o ekonomskim posljedicama (Economic Impact Report).

Mali poduzetnici koji su se pokazali nešto izdržljivijima su oni koji bar dio svog posla mogu raditi od kuće

Prema podacima u tom izvještaju samo u kolovozu u Sjedinjenim Državama bankrotiralo je više od 163 tisuće tvrtki – 23 posto više nego u srpnju. Njih gotovo 100 tisuća (97,966 tvrtki, dakle 60%) neće nastaviti poslovanje.

Kako bi prikupila te podatke internetska platforma Yelp pratila je promjene u radnom vremenu tvrtki koje su registrirane na njenoj aplikaciji te sadržaj opisa na njihovim naslovnim stranicama.

Veći broj malih poduzetnika koji su bankrotirali i neće obnoviti svoje poslovanje su tvrtke iz sektora kao što su ugostiteljstvo (hoteli, restorani i kafići), usluge kao što su kozmetički saloni i manje trgovine raznom robom.

Mali poduzetnici koji su se pokazali nešto izdržljivijima su oni koji bar dio svog posla mogu raditi od kuće: odvjetnici, marketinški stručnjaci, konzultanti dio freelance medijskih djelatnika i oni čiji posao je pružanje neke nužnije usluge, kao što su automehaničari, liječnici,  zubari, itd.

Kad se promotre podaci po američkim saveznim državama, najviše propalih tvrtki ima na Havajima, u Kaliforniji, Nevadi i Arizoni. Slično pokazuju i podaci po gradovima – navedene tvrtke koje neće obnoviti svoje poslovanje najviše su locirane u većim gradovima, dok su se mali poduzetnici u manjim gradovima pokazali puno izdržljivijima. U Los Angelesu je ugašeno petnaestak tisuća tvrtki, a u New Yorku više od 11 tisuća, na primjer.

Zanimljivost za kraj ove priče. Prema istraživanju tvrtke Porter Stansberry, među bankrotiranim tvrtkama u Sjedinjenim Državma u posljednih šest mjeseci ima gotovo pedeset tvrtki čija je tržišna vrijednost veća od milijardu dolara. To je za čak 20 posto više nego tijekom financijske krize 2008. godine.


 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: