Počeli pregovori oko novog Zakona o radu

Propis osuvremeniti i učiniti fleksibilnijim

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 26. rujna 2020. – Na sastanku održanom jučer u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava na temu novoga Zakona o radu razgovaralo se, između ostalog, o fleksibilizacija samog Zakona u području ugovora o radu i radu na daljinu.

Postojeća iskustva pokazuju da se rad na određeno vrijeme u značajnoj mjeri koristi zbog nejasnih i teško primjenjivih odredbi o probnom radu te rigidnosti sustava otkazivanja i teškoća u zapošljavanju nove, kvalitetnije radne snage.

Što se tiče rada na daljinu treba ga definirati tako da radnicima omogući povremeni rad od kuće ili s neke druge lokacije, a kako bi se to uvelo, treba proceduru uvođenja rada na daljinu bitno pojednostaviti i za poslodavce.

Hrvatska udruga poslodavaca je, između ostaloga, zatražila i pojednostavljivanje administriranja radnog vremena koje tvrtkama trenutno predstavlja svojevrsni namet jer je sadašnji Zakon o radu pisan sa stajališta izvansmjenskog rada, stoga je određene odredbe zakona teško primijeniti na smjenski rad. U tom pogledu, nužna je veća fleksibilizacija radnog vremena tj. pojednostavljenje odredbi o preraspodjeli i nejednakom rasporedu radnog vremena.

Zakon o radu (Narodne novine, br. 93/14 , 127/17 , 98/19)

Više pojedinosti


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: