Podaci u prometu i logistici

Otvoren laboratorij

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 12. listopada 2019. – Jučer je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (FPZ) svečano otvoren novi zajednički Laboratorij za znanost o podacima u prometu i logistici kojim Ericsson Nikola Tesla i FPZ nastavljaju dugogodišnju znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju. Osnivanje zajedničkog laboratorija potaknula je sve veća važnost primjene znanosti o podacima u suvremenom prometu i logistici.

U okviru međusobne suradnje kompanija Ericsson Nikola Tesla vodit će procese prikupljanja, predobrade, obrade i vizualizacije podatka, dok će studenti i djelatnici FPZ-a analizirati dobivene podatke iz perspektive prometne i logističke relevantnosti te ih koristiti u nastavi, ali i za stručna i znanstvena istraživanja.

Stručnjak tvrtke Ericsson Nikola Tesla, dr. Krešimir Vidović, pojašnjava ministru Božinoviću mogućnosti laboratorija

Budući da Europska komisija predviđa kako će vrijednost europskog podatkovnog gospodarstva uskoro iznositi četiri posto BDP-a Europske unije, inovacije zasnovane na podacima bit će važan pokretač rasta tržišta i stvaranja novih radnih mjesta. Suvremene mobilne komunikacijske mreže, Internet stvari i znanost o podacima u značajnoj će mjeri utjecati upravo na transportnu industriju kakvu danas poznajemo, posebno u domeni inteligentnih transportnih sustava i logistike.

Mogućnosti laboratorija u kojem će se izvoditi vježbe za šest kolegija, predstavili su dr. Marko Šoštarić, prodekan za znanost i vanjsku suradnju FPZ-a te dr. Krešimir Vidović, voditelj projekta uspostave laboratorija u Ericssonu Nikoli Tesli.

Događanju na fakultetu koji ove godine slavi 35. godišnjicu postojanja, uz podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davora Božinovića, prisustvovao je i prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga te tim vodećih stučnjaka za ovo područje iz Ericssona Nikole Tesle.

Više pojedinosti:

www.fpz.unizg.hr

www.ericsson.hr
___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: