Poduzetnik ili radnik, sad je pitanje

Na Zapadu odgajaju za poduzetništvo, u nas za najamništvo

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 6. srpnja 2020. – Na online Info danu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, koji okuplja poduzetnike i inovatore, gostovao je, krajem prošloga tjedna, Mislav Malenica, predsjednik Hrvatskog udruženja za umjetnu inteligenciju CroAI, koja je javnosti predstavila virtualnog asistenta za lakše prepoznavanje simptoma koronavisa.

Inicijativa Info dan održavala se u pet hrvatskih regija, tijekom mjesec i pol, a preko web platforme pregledalo ju je više od 5000 ljudi. Projekt se nastavlja Nacionalnom izložbom inovacija koja će se u listopadu održati u Zagrebu.

Mislav Malenica / Foto: HGK

Uz Mislava Malenicu na Info danu HGK sudjelovao je i jedan od vodećih domaćih eksperata u području inovacija, Emir Džanić, koji je sudionicima radionice objasnio razliku između invencije i inovacije, te kako varijacije ili poboljšanja proizvoda privlače pažnju kupaca. Konzultantica Tajana Lovrić iz tvrtke Projekt jednako razvoj, govorila je o mogućnostima financiranja poslovnih ideja kroz trenutno otvorene EU natječaje.

Veću pozornost publike izazvala je izjava Mislava Malenice o tome kako naš obrazovni sustav ljude odgaja za najamnike, umjesto za poduzetnike. U Hrvatskoj odgajamo djecu s idejom da mogu biti sve u životu, no na kraju ih najveći dio završi radeći za druge. Moje je iskustvo da treba biti realan o vlastitim mogućnostima i fokusirati se na svoje najjače strane i onda možemo dati maksimum, prepričao je na HGK Info danima svoje životno iskustvo Mislav Malenica, koji je nakon završenog FER-a i rada na Institutu Ruđer Bošković okusio što znači živjeti u Americi i razvijati ideje s nekim od najvećih mozgova Silicijske doline. Malenica se odlučio vratiti u Hrvatsku gdje je uz svoj startup Mindsmiths pokrenuo i Hrvatsko udruženje za umjetnu inteligenciju CroAI.

Hrvatska gospodarska komora je Info dane organizirala kako bi hrvatske građane potaknula na ulazak u poduzetničke vode, a već postojećim poduzetnicima dala alate za razvoj njihovog poslovanja. Komora je i partner u projektu Promocija poduzetništva, u sklopu kojeg je pokrenula inicijativu ‘Inoviraj-profitiraj’ koja se održava putem navedenh besplatnih online Info dana.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: