Pokazatelj popravljivosti

Borba protiv planiranog zastarijevanja uređaja

0 Flares 0 Flares ×
Popravak osobnog računala. Foto: Pexels

9. ožujka 2021. – Francuska je uvela propis koji od proizvođača elektroničkih uređaja zahtijeva isticanje oznake popravljivosti na svakom uređaju kojeg stave u prodaju. Proizvođači moraju sami navesti koliko je uređaj koji su proizveli, popravljiv, a do tog broja dolazi se procjenom nekoliko kriterija – počevši od toga koliko je uređaj jednostavno rastaviti, ima li i koliko rezervnih dijelova na raspolaganju, kakva je cijena tih dijelova, ima li priloženu tehničku dokumentaciju i priručnik, itd.

Zasad, određivanje Pokazatelja popravljivosti je dobrovoljno, no od prvog dana slijedeće godine, proizvođač elektroničke opreme koji ne istakne taj broj na svom uređaju, bit će kažnjen globom. Zato su ga neki proizvođači već počeli stavljati na svoje uređaje.

Pokazatelj popravljivosti tek je jedna od inicijativa kojom se u Francuskoj bore protiv planiranog zastarijevanja uređaja – namjernog dizajniranja uređaja na način da nakon određenog razdoblja uporabe mora biti zamijenjen novim.

Cilj je i da se industriju što prije navede na rad prema načelima kružne ekonomije i smanjenje količine otpada. U Francuskoj se nadaju da će njihov primjer brzo navesti i ostale članice Europske unije da uvedu sličan propis.

Kompliciran i skup popravak elektroničkih uređaja doveo je do toga sa je u Francuskoj tijekom prošle godine na popravak poslano manje od 40 posto ukupnog broja uređaja koji su se pokvarili.

Kako bi povećala taj broj, Francuska je donijela novi zakon o sprječavanju “proizvodnje” otpada i u njemu stavila klauzulu o obaveznom isticanju Pokazatelja popravljivosti na uređajima. Ta brojka mora se istaknuti na mobitelima, računalima, televizorima, strojevima za rublje, kosilicama za travu, itd., a izražena je znamenkama od 10 do 1, pri čemu broj 10 pokazuje kako je riječ o uređaju kojeg je moguće popraviti s najmanje troška i vremena.

Francuska će obavezu navođenja Pokazatelja popravljivosti proširiti i na druge uređaje potrošačke elektronike i bijele tehnike, a do 2024. godine taj pokazatelj će se zamijeniti Pokazateljem izdržljivosti koji će potrošačima reći ne samo je li i koliko određeni uređaj popravljiv, već i koliko je izdržljiv te koliko može potrajati.

Naravno, Pokazatelj popravljivosti nije savršen. Rezultat je kompromisa između zakonodavca, proizvođača potrošačke elektronike i ekoloških udruga u Francuskoj. Najveći kompromis je u tome što proizvođači trebaju sami definirati koliko je taj pokazatelj, a, bar zasad, nije jasno kako će se to provjeravati. Zakonodavac se nada da će i u tome konkurencija činiti svoje. Ako uređaj jednog proizvođača istakne Pokazatelj popravljivosti koji je netočan, sigurno je da će proizvođač konkurentskog uređaja to brzo naglasiti.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: