Pokrenuta gradnja privatne 5G mreže na FER-u

Campus Network

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 21. veljače 2020. – Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva potpisali su pismo namjere kojim je pokrenut projekt gradnje privatne mobilne mreže koja će pokrivati laboratorij te akademske ustanove dediciranom 4G i 5G mrežom.

Mrežni laboratorij u kojem će se testirati tehnologije iz područja automatizacije, računarstva, telekomunikacija, koji se oslanjaju na upotrebu 4G i 5G mreža.

Mreža je nazvana Campus Network i FER će, u suradnji s Hrvatskim Telekomom, u njoj testirati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija, koji se oslanjaju na upotrebu 4G i 5G mreže. Navedenim projektima promiče se razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja.

U Campus Network mogu se, osim studenata, uključiti i startup tvrtke te poduzeća iz svih industrija koja imaju projekte koji zahtijevaju mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama.

Riječ je o projektima koji će se na zasadama industrije 4.0, konceptu pametne tvornice, industrijskom Internetu stvari (iIoT) i mreži 5G. HT u razvoj Campus Newtork mreže planira uložiti dva milijuna kuna.

Campus Network je prije svega mreža Fakulteta elektrotehnike i računarstva – fakulteta na koje je u tijeku gotovo 200 znanstvenoistraživačkih projekata. No, FER je za otvoren za suradnju i s drugim zainteresiranim fakultetima.

Slijedeći korak je uključiti akademske ustanove iz gradove kao što su Rijeka, Split i Osijek.

Više pojedinosti: https://www.fer.unizg.hr


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: