Pokrenuta platforma Sigurna okupljanja

SigurnaOkupljanja.hr

0 Flares 0 Flares ×

5. svibnja 2021. – Danas je predstavljena platforma za procjenu rizika događanja – okupljanja.hr. Riječ je o alatu koji pomoću provjerenog algoritma procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštivanja važećih epidemioloških mjera.

Nositelji platforme su Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Okupljanja.hr zasad obuhvaćaju događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj.

Predstavljanje platforme Okupljanja.hr. Na slici: Krešimir Partl, Marija Bubaš, Nina Obuljen Koržinek, Tomislav Radoš i Tomo in der Mühlen. Foto: HGK

Algoritam organizatorima događaja omogućuje trenutnu provjeru je li njihov događaj u skladu s mjerama. U slučaju promjene mjera sustav će im izdati upozorenje, a i omogućit će varijacije s obzirom na mjere po županijama. Ako je sve u skladu s preporukama, organizatoru se izdaje certifikat, a posjetiteljima šalje poruka da je određeno okupljanje za njih sigurno.

Prema podacima EY Future Consumer Indexa, 46 posto ispitanika smatra da se još mjesecima neće osjećati sigurno ako ode na neki koncert, a njih 21 posto kaže da će se toga bojati još godinama.

Ta statistika je bila i poticaj pokretanja platforme Okupljanja.hr.

Prilikom izrade platforme i prilagodbe algoritma konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija, a sama aplikacija inspirirana je modelom koji je prihvatila belgijska vlada kao službeni alat za procjenu rizika događanja u toj zemlji.

S obzirom da će se događanja pohranjivati u bazi podataka platforme Okupljanja.hr, epidemiolozi će imati na raspolaganju i evidencijski alat za analizu utjecaja okupljanja na epidemiološku sliku i za identifikaciju potencijalnih novih žarišta.

Zasad je u funkciji testni model platforme s najvažnijium funkcionalnostima koji se primarno odnosi na okupljanja kulturnoga tipa (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i sl.), a model će od danas biti ponuđen zainteresiranim javnostima, posebice organizatorima događanja, na uvid kako bi se putem njihovih komentara uvela dodatna poboljšanja.

Javno savjetovanje o platformi otvoreno je do 20. svibnja. Dugoročni cilj je da se ova platforma, u suradnji s nadležnim tijelima i institucijama, proširi i na druge oblike okupljanja poput konferencija, sportskih i drugih vrsta događanja. Operativna verzija trebala bi biti dostupna čim epidemiološke okolnosti dopuste.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: