Pola milijarde novosiromašnih

Nakon pandemije

0 Flares 0 Flares ×
Pandemija ugrožava ostvarenje ciljeva održivog razvoja – a jedan od tih ciljeva je iskorjenjivanje siromaštva do 2030.

Zagreb, 16. travnja 2020. – Ukoliko se nešto odmah ne poduzme, gospodarska kriza pokrenuta pandemijom koronavirusa baciti će više od pola milijarde ljudi na našem planetu u siromaštvo, tvrdi najnoviji izvještaj organizacije Oxfam, objavljen krajem prošlog tjedna.

Studija naslovljena “Dostojanstvo, a ne oskudica” tvrdi da će najmanje šest posto (470 milijuna ljudi), a možda i osam posto (624 milijuna ljudi) svjetskog stanovništva pasti u siromaštvo, zbog zaustavljanja ekonomskih aktivnosti izazvanoga pandemijom.

Studiju je objavio Institut sveučilišta Ujedinjenih naroda, a istraživanje su proveli znanstvenici s fakulteta King’s College London i Australskog nacionalnog sveučilišta.

Oxfam traži provedbu “Paketa hitne pomoći za sve” vrijednog 2500 milijardi (2,5 bilijuna) dolara, a proveo bi se kroz nekoliko mjera. Prva mjera bi bila otpis 1000 milijardi dolara dugova, a druga, vrijedna 1500 milijardi dolara, bila bi pomoć u gotovini svim pojedincima i manjim tvrtkama koje su izgubile izvore prihoda zbog pandemije. 500 milijardi dolara bi se uložilo u osnaživanje zdravstvenih sustava zemalja, posebno onih u nerazvijenim zemljama i u zemljama u razvoju.

Oxfam upozorava: iako su mnoge zemlje već pokrenule vlastite programe ekonomske pomoći svima koji su zbog “zaključavanja” izgubili izvore prihoda, to je tek prva pomoć i neće imati nikakvog utjecaja na ljude i tvrtke u zemljama koje same nisu u stanju provesti takve mjere.

Uz to, pandemija ozbiljno ugrožava ostvarenje ciljeva održivog razvoja – a jedan od tih ciljeva je iskorjenjivanje siromaštva u slijedećih deset godina.

Oprost dugova zemljama u razvoju bit će tema na sastanku ministara financija zemalja skupine G20, sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda – svi navedeni sastanci održavaju se u drugoj polovici ovog tjedna.

Više pojedinosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: