Poljoprivreda u krizi

Studija analitičke kuće MKPS

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 7. svibnja 2020. – Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 u fokus globalne ekonomije vratila je proizvodnju hrane i osiguranje prehrambene samoodrživosti, a to je, možda još snažnije, izraženo i u našoj zemlji.

Poljoprivredni sektor Hrvatskoj je daleko važniji nego ostalim članicama Europske unije, jer je zapušten, unatoč potencijalima. Poljoprivreda čini 3,6 posto bruto društvenog proizvoda, što je znatno više od prosjeka EU-28 (1,6 posto), no problem je u tome što postojeća razina proizvodnje ne zadovoljava ukupnu potrebu za hranom stanovništva Hrvatske i inozemnih turista.

Samodostatni smo samo u žitaricama i uljaricama (ali ne i u količinama proizvedenog ulja), nedostatni u proizvodnji mesa, mlijeka, jaja, vina, voća i povrća.

Zanimljivo je da se proizvodnja nije značajnije povećala ni uz iznimno izdašne potpore ostvarene iz proračuna Europske unije koje se mjere u milijardama kuna pa se nameće zaključak da su europske potpore neadekvatno plasirane, po hektaru, a ne po produktivnosti proizvodnje.

Više pojedinosti o stanju hrvatske poljoprivrede pročitajte u studiji koju je napravila analitička kuća MKPS.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: