Pomoć kulturnjacima i kreativcima

Očekuje se da će se mjerom poduprijeti do 1000 poduzeća

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelles, 19. lipnja 2020. – Europska komisija odobrila je ovoga tjedna hrvatski program u iznosu od 40 milijuna EUR (300 milijuna kuna) za potporu malim i srednjim poduzećima (MSP) koja djeluju u kulturnom sektoru i kreativnoj industriji te koja su bila među najpogođenijima epidemijom koronavirusa.

Naime, zabrana okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja, zatvaranja kazališta, kinodvorana i koncertnih dvorana znatno su gospodarski utjecala na poduzetnike, neovisne umjetnike i druge osobe aktivne u kulturnom sektoru.

Mjera je odobrena na temelju Privremenog okvira za državne potpore koji je Komisija donijela polovicom ožujka i doradila tijekom travnja i svibnja. Potpora će biti u obliku javnih jamstava za zajmove s iznosima do najviše tisuća eura. Državnim jamstvom pokrit će se 100 % zajma.

Cilj programa je osigurati likvidnost malih i srednje velikih tvrtki u kulturi, pogođenih koronavirusom, čime im se omogućuje nastavak aktivnosti, početak ulaganja i očuvanje radnih mjesta.

Očekuje se da će se mjerom poduprijeti do 1000 poduzeća. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru. Konkretno, potpora ne premašuje 800 tisuća eura po poduzeću. Komisija je zaključila da je mjera nužna, primjerena i razmjerna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima Privremenog okvira. Komisija je na temelju toga odobrila mjeru u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Verzija ove odluke koja nije povjerljiva bit će objavljena pod brojem predmeta SA.57595 u registru državnih potpora na web-mjestu Komisije posvećenom tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: