Porez: Francuska kao Hrvatska

Porez na dohodak u mjesečnim obrocima

0 Flares 0 Flares ×

Radnici u Francuskoj će od početka slijedeće godine porez na dohodak plaćati u mjesečnim obrocima, slično tome kako se to radi u Hrvatskoj i razvijenim zemljama, osim u Singapuru i Švicarskoj.

Odluka o toj promjeni odgađana je nekoliko puta u posljednje tri godine, a neki izvori tvrde da je razlog tome psihološki učinak koji bi ta mjera (u Francuskoj je zovu prélèvement à la source) mogla imati na potrošnju u toj zemlji.

Reforma će imati izravan utjecaj na 38 milijuna francuskih poreznih obveznika, a njeno uvođenje će stajati oko 300 milijuna eura.

Kritičari kažu kako će automatsko ubiranje poreza svakako biti dobro za francuski proračun, no njene ekonomske učinke, kako na zaposlene tako i na poslodavce, tek treba vidjeti.

Dodatna komplikacija u toj reformi je i činjenica da se u Francuskoj porez razrezuje prema ukupnom prihodu kućanstva, a ne prema osobnom prihodu.

Ujedno, to je i udar na privatnost: poslodavci će tako sada znati i koliki je prihod kućanstava zaposlenika, a ne samo koliku plaću im plaćaju.

___

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: