Porez na digitalne usluge

Paket se sastoji od permamentne reforme režima poreza i od prijedloga direktive o zajedničkom sustavu oporezivanja

0 Flares 0 Flares ×


U Europskoj uniji raširen je stav da je digitalno gospodarstvo područje poslovnog djelovanja koje je premalo obuhvaćeno porezima, u usporedbi s djelatnostima koje se odvijaju u tradicionalnoj ekonomiji.

Razlog tome su neka inherentna obilježja rada u virtualnim prostorima, primjerice, mogućnost pružanja usluga preko granica država bez fizičke prisutnosti, iznimno lak prijenos digitalne imovine do kupca i niz novih načina stvaranja dodatne vrijednosti.

Kako bi tome doskočila, Europska komisija je u ožujku ove godine prhvatila paket propisa nazvan “paketom fer poreznih propisa digitalne ekonomije.”

Taj zakonodavni paket sastoji se od buduće permamentne reforme režima poreza i od prijedloga direktive o zajedničkom sustavu oporezivanja prihoda od digitalnih usluga. Zajednički sustav oporezivanja digitalnih usluga bit će primijenjen kao privremena mjera, dok se ne uvede stalni sustav digitalnih poreza.

Digitalni porezi EU bit će omeđeni s ova dva parametra: oporezivati će se ukupni godišnji prihod od digitalnih usluga veći od 750 milijuna eura ostvaren poslovima u svijetu i godišnji prihod od digitalnih usluga ostvarenih unutar EU, veći od 50 milijuna eura.

Predložena jedinstvena stopa poreza na digitalne usluge je tri posto i to samo na one usluge u kojima je jasna nova vrijednost za korisnika. Dionici u državama članicima imaju različit stav o ovom prijedlogu Europske komisije.

Želite li se u temu uputiti s više pojedinosti, pročitaje ovdje što o tome misli europski trust mozgova

 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: