Porez za supermilijunaše

Prijedlog zakona u Sjedinjenim Državama

0 Flares 0 Flares ×

2. ožujka 2021. – Novi propis prema kojem bi se u Sjedinjenima Američkim Državama oporezovalo super milijunaše, i koji je predložila senatorica Elizabeth Warren (demokratkinja, iz savezne države Massachussetss), zajedno s ostalim kolegama koji se smatraju progresivnim krilom vladajuće Demokratske stranke, stotinu najbogatijih Amerkanaca će koštati više od 78 milijardi dolara godišnje, tvrdi se u analizi koju je objavio poslovni portal Bloomberg News.

Američlki zakon za super milijunaše, ako ga prihvati i američki Kongres, primijenjivao bi se od početka 2023. godine. Ilustracija: Pexels

Zakon je nazvan Ultra-Millionaire Tax Act, a prema njemu bi svako kućanstvo čija neto vrijednost se procijeni na više od 50 milijuna američkih dolara bilo dužno platiti dva posto poreza, svake godine.

Dodatnih jedan posto tog poreza plaćali bi svi oni čija neto vrijednost u jednoj godini premaši milijardu dolara.

Ilustrirano primjerima i nama poznatih najbogatijih Amerikanaca, to bi značilo da bi najbogatiji čovjek na svijetu, osnivač internetskog gigatna, tvrtke Amazon, Jeff Bezos, morao platiti dodatnih 5,4 milijarde dolara poreza, da je navedeni zakon prihvaćen prošle godine. Elon Musk bi morao platiti 5,2 milijarde, Bill Gates četiri milijarde a osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg, tri milijarde dolara.

Prema analizi portala Bloomberg News, stotinu najbogatijih Amerikanaca je tijekom prošle godine dodalo gotovo 600 milijardi dolara nove vrijednosti svojoj imovini.

Za one Amerikance koji zbog poreza žele napustiti Sjedinjene Države, “izlazni porez” bi bio 40 posto njihove ukupne vrijednosti.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: