Porezi – između želja i stvarnosti

Objavljene izmjene i dopune Pravilnika o porezu na dohodak

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 10. rujna 2019. – u Narodnim novinama (NN) br. 80/2019 od 28. kolovoza 2019. godine, objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama (PID) Pravilnika o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. rujna 2019. godine, a Hrvatska udruga poslodavaca objavila je jučer pregled glavnih razlika Prijedloga PID Pravilnika o porezu na dohodak (objavljenog na e-Savjetovanju) i PID Pravilnika o porezu na dohodak (objavljenog u NN). Evo tih razlika:

1.U vezi novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova smještaja i prehrane radnika do 5000 kn godišnje iz iste je isključen trošak smještaja.
Učinak je da se ova paušalna naknada sada odnosi isključivo na trošak prehrane. Valja istaknuti kako je ovo oblik naknade prehrane bez temelja u vjerodostojnoj dokumentaciji koji je različit od troška prehrane koji je opisan u točki 2. Što se tiče smještaja, ovo znači da se trošak smještaja neće moći isplaćivati putem ove paušalne naknade već ostaje mogućnost isplate naknade za trošak smještaja radniku isključivo temeljem vjerodostojne dokumentacije.

2.U vezi naknade za troškove prehrane radnika nastalih za vrijeme radnog odnosa kod poslodavca na temelju vjerodostojne dokumentacije, promijenjen je način obračuna s 1000 kn mjesečno na 12 000 kn godišnje. Učinak je taj da sada poslodavci imaju veću fleksibilnost prilikom isplate ove naknade (npr. sada poslodavac može jedan mjesec isplatiti naknadu u iznosu većem od 1000 kn ali na godišnjoj razini ne može premašiti 12 000 kn). Također, dodatno je propisano da se mora raditi o troškovima prehrane iz kojih je vidljivo da se radi o kontinuiranoj usluzi za radnike tijekom radnih dana. Troškovi prehrane mogu se na temelju vjerodostojne dokumentacije ostvarivati ili kroz uslugu u ugostiteljskim objektima ili kupnjom u trgovinama.

3. U vezi naknade za troškove smještaja radnika nastalih za vrijeme radnog odnosa kod poslodavaca na temelju vjerodostojne dokumentacije, više nema uvjeta da računi o obavljenim uslugama smještaja moraju glasiti na poslodavca. Kao glavni uvjet je ostao da troškovi smještaja moraju biti podmireni bezgotovinskim putem.

HUP kaže da će nastaviti informirati svoje članove o daljnjim aktivnostima vezanim uz poreznu reformu, a cijeli tekst PID Pravilnika možete pronaći na ovom linku.

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: