Porezna olakšica na ransomware?

Trošak kibernetičke iznude mogao bi se odbiti od poreza?

0 Flares 0 Flares ×

Trošak kibernetičke iznude mogao bi se odbiti od poreza?

22. lipnja 2021. – Sve veći broj internetskih iznuda koje se izvode daljinskim napadom šifriranjem podataka na računalima, naveo je američki Savezni istražni ured (FBI) na pooštravanje smjernica kad su u pitanju novčane transakcije nastale tim kriminalnim djelovanjima. Kažu, nemojte ni slučajno platiti iznos koji od vas traže kiber-kriminalci, jer ih tako samo potičete da se dalje bave tom rabotom.

Nekolio poreznih stručnjaka koje je intervjuirala agencija The Associated Press kaže da se štete nastale ransomware napadom mogu podvesti pod “uobičajen i nužan” trošak, a to je tip troška koji američka Porezna uprava priznaje za smanjenje porezne osnovice. Foto: Pexels

Američka porezna uprava (IRS – Internal Revenue Service) zasad nema vlastite formalne smjernice o internetskim iznudama, no nekoliko poreznih stručnjaka, koje je intervjuirala agencija The Associated Press, kaže da se štete nastale ransomware napadom mogu podvesti pod “uobičajen i nužan” trošak, a to je tip troška koji američka Porezna uprava priznaje za smanjenje porezne osnovice.

FBI je naravno, ljut. Stručnjaci te agencije kažu će prihvaćanje novčane štete nastale ransomware napadima samo pogoršati stvar, no, u dosta slučajeva štete koje su tako nastale bile su toliko velike da su dovele u pitanje samo postojanje napadnutih tvrtki.

Primjerice, nedavni ransomware napad na plinovod u Sjedinjenim Državama doveo je do prekida distribucije tog energenta u većim dijelovima te zemlje. Tvrtka koja upravlja tim plinovodom (Colonial Pipeline), platila je iznudu u vrijednosti od 75 bitcoina, što je tada bila protuvrijednost od gotovo četiri i pol milijuna dolara.

Vratimo se na “začkoljicu” prema kojoj je, kako navode neki američki porezni stručnjaci, ransomware moguće podvesti pod porezni trošak. Američke tvrtke odavno mogu kao odbitak od poreza navesti troškove nastale starim oblicima kriminala, kao što su pljačka ili prijevara. Neki kažu da se ransomware iznuda može podvesti pod to pravilo: jer je to uobičajen i nužan trošak. U posljednjih pet godina ransomware napada je sve više što znači da su postali uobičajeni, a posljedice po poslovanje mogu biti takve da je to nužan trošak.

Ako se ikada uvede (američka Porezna uprava kaže da razmatraju problem) taj odbitak od poreza ne može se izvesti ako su štete od internetskih napada navedene u tvrtkinoj polici kibernetičkog osiguranja. Slijedeća prepreka uvođenju takve prakse je administracija predsjednika Bidena, koji je, potaknut s nekoliko velikih napada na američku infrastrukturu u posljednje vrijeme, ransomware proglasio terorističkom prijetnjom.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: