Poslodavac kao dobri pastir

Primjena Biblije u biznisu

0 Flares 0 Flares ×

10. siječnja 2022. – Papa Franjo je krajem prošlog tjedna, dok je primio skupinu od devedesetak poduzetnika iz Francuske, govorio o tome kako primijeniti vrijednosti definirane u evanđeljima, na svakodnevno poslovanje.

Papa je naglasio dva odnosa: ideal i stvarnost te autoritet i služenje. U tim odnosima uvijek vlada napetost, no kršćani, uz malu pomoć milosti, mogu ih uravnotežiti u svom svakodnevnom i poslovnom životu.

Papa Franjo s poduzetnicima iz Francuske. Foto: Vatican Media

Za primjer maksimalne napetosti između ideala i stvarnosti, Papa Franjo je uzeo Djevicu Mariju, koja je rodila ideal – Sina Božjega – u skromnoj stvarnosti, u štali na periferiji Betlehema!

Što se tiče napetosti koja se događa u odnosu autoriteta i onih koji služe tom autoritetu, Papa Franjo je ilustrirao kako se to može uravnotežiti primjerom Isusa kao dobrog pastira – savršenog menadžera. Poslodavac se mora uživjeti u stvarnost svojih zaposlenika. Oni su mu povjereni i mora skrbiti o njima, i to ne samo u problemima na poslu i u privatnom životu, nego sudjelovati i u ostvarenju njihovih nada i planova.

Papa je dalje govorio o kršćanskom načelu supsidijarnosti koje svakoj osobi daje priliku da pokaže najbolje od sebe. Sveti otac je svoje predavanje završio razmišljanjem o poteškoćama na koje poslovni ljudi mogu naići primjenjujući vrijednosti upisane u evanđeljima, te im je savjetovao molitvu i meditaciju kao alate koji će im u tome pomoći te da zatraže pomoć Duha Svetoga, kad trebaju donijeti neku tešku poslovnu odluku.

Više pojedinosti o tome, u članku portala Vatican News.


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: