Poslodavci ne bi dizali minimalne plaće

HUP

0 Flares 0 Flares ×

Zagreb, 30. listopada 2020. – Nastavno na najavljeni Prijedlog uredbe o visini minimalne plaće, Hrvatska udruga poslodavaca upozorava da razdoblje krize uzrokovane pandemijom COVID-19 nije pravi trenutak za povećanje plaća.

Povećanje minimalne plaće u niskoakumulativnim djelatnostima s visokim udjelom radne snage u prihodima dovest će u pitanje opstojnost brojnih tvrtki i radnih mjesta u njima. – izjavio je glavni direktor HUP-a, dr.sc. Damir Zorić

Damir Zorić, direktor HUP-a.

Mnoge druge industrije obilježio je konstantan rast troškova, a posebno u dijelu energije i prijevoza radnika. Tijekom zaključavanja i kasnije događao se prekid poslovnih odnosa u dijelu dopreme robe, plasmana na tržište u trgovačkim prostorima, a time i narudžbi, što se posebno odnosi na Italiju i Njemačku, tako da su već izostale dopreme i narudžbe i upitna je daljnja suradnja s poslovnim partnerima u inozemstvu.

Problem je i europski. Prije dva dana Europska komisija predložila je direktivu o minimalnim plaćama i kolektivnom pregovaranju, na što je krovna poslodavačka organizacija BusinessEurope poslala oštru reakciju.

Prijedlog Komisije protivi se većinskom stajalištu država članica EU-a (mnoge se zalažu za neobvezujući instrument (a ne za zakonom definiranu plaću) i zanemaruje snažne prigovore europske poslovne zajednice – ističe se u priopćenju BusinessEurope-a.

Direktivi se protive i nordijski sindikati koji ne žele uplitanje u autonomno kolektivno pregovaranje o plaćama među socijalnim partnerima. Prijedlog je protiv riječi i duha Ugovora o EU koji štiti nacionalne nadležnosti na području plaća i kolektivnog pregovaranja. Reakciju BusinessEuropea podržao je i SME United – europsko udruženje malih i srednjih poduzetnika.

„Želimo poštene plaće koje određuju nacionalni socijalni partneri, a ne politički izmanipulirane minimalne plaće. Želimo istinski autonomni socijalni dijalog, a ne kvazi-obvezno kolektivno pregovaranje koje nameću javne vlasti. Ono što Komisija predlaže je pravno čudovište. To može dovesti samo do problematične sudske prakse jer predložena odstupanja ne mogu ublažiti probleme stvorene predviđenim obvezama. Tvrtke se bore za svoj opstanak i za spas radnih mjesta kojima prijeti kriza COVID-19. Nemaju marže za pokrivanje troškova opasnih eksperimenata s minimalnim plaćama na razini EU-a. ” – glavni direktor BusinessEurope-a Markus J. Beyrer


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: