Poslovna očekivanja: bez značajnijih promjena

Poduzetnici u drugoj polovici 2018. godine ne očekuju značajnije promjene u poslovanju

0 Flares 0 Flares ×


Hrvatski poduzetnici u drugoj polovici 2018. godine ne očekuju značajnije promjene u poslovanju, pokazalo je istraživanje Hrvatske gospodarske komore „Poslovna očekivanja“. S jedne strane, to je pokazatelj da se stanje u gospodarstvu stabiliziralo, no, sdruge strane, upućuje na to da poduzetnici ne očekuju ozbiljnije reforme niti poboljšanje poslovne klime.

Što se prihoda tiče, gospodarstvenici su umjereno optimistični, gotovo polovica ispitanih očekuje iste prihode u sljedećih šest mjeseci (46%), dok je postotak onih koji očekuju rast prihoda dva puta veći (36%) od onih koji očekuju manje prihode (18%).

Od ukupnog broja tvrtki koje su sudjelovale u ispitivanju, 45 posto je izvoznika, koji velikom većinom očekuju da će prihodi na inozemnom tržištu u idućih šest mjeseci biti veći ili na istoj razini. Takve prognoze temelje se na stabilnom rastu EU kao najznačajnijeg tržišta, ali i na općenito povoljnim globalnim kretanjima.

Po pitanju investicija u idućih pola godine 49 posto tvrtki očekuje stagnaciju, 22 posto očekuje povećanje investicijskih aktivnosti, a 29 posto smanjenje istih.

Više od dvije trećine poduzetnika ne očekuje povećanje broja zaposlenih, dok 20 posto ipak očekuje određeno povećanje zapošljavanja, što odgovara trendovima na tržištu rada.

Većina tvrtki u narednih šest mjeseci ne očekuje veće promjene u općim uvjetima poslovanja (60%).

Što setiče pristupa financiranju i tečaja, također se ne očekuje značajnije fluktuacije.

Od faktora koji će najpozitivnije utjecati na poslovanje najviše ispitanih izdvojiloje daljnji rast inozemne i domaće potražnje, dok se cijena energije/sirovine,dostupnost radne snage, pravosuđe, porezni sustav i javna uprava najviše ističu kao faktori s negativnim utjecajem.

Zaključci istraživanja kojeg HGK provodi dvaput godišnje upućuju na to da gospodarstvenici ne očekuju značajnije promjene po pitanju općih uvjeta poslovanja i investicija, a optimizam po pitanju prihoda temelje na rastu domaće i inozemne potražnje.

U istraživanju HGK je sudjelovalo 637 tvrtke

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: