Poslovni anđeli, dajte više novca ženama

Poziv udruge European Women in VC

0 Flares 0 Flares ×
Kinga Stanislawska, partnerica u fondu rizičnog kapitala Experior VC i utemeljiteljica udruge European Women in VC.

25. kolovoza 2021. – Skupina od 200 istaknutih žena koje rade u fondovima rizičnog kapitala – European Women in VC – traži da se više novca ulaže u startup tvrtke koje su utemeljile žene. Naime, u Europi, samo 0,7 posto ukupnog novca koji je uložen u novopokrenute tvrtke završi u rukama pripadnica nježnijeg spola. Izraženo u eurima – žene su dobile oko 400 milijuna eura od više od 40 milijardi eura koliko je uloženo u europske startup tvrtke u godini dana.

“Rodna neravnoteža u raspodjeli novca startup tvrtkama, iako je tužna činjenica, zapravo ne iznenađuje – ovo je i dalje svijet muškaraca”, izjavila je tim povodom Kinga Stanislawska, partnerica u fondu rizičnog kapitala Experior VC i utemeljiteljica udruge European Women in VC. Cilj je navedene udruge da bar 30 posto dostupnog kapitala u rukama ulagača anđela i fondova rizičnog kapitala u slijedećih tri do pet godina bude uloženo u tvrtke koje su osnovale i-ili koje vode žene.

U Europi, samo 0,7 posto ukupnog novca koji je uložen u novopokrenute tvrtke završi u rukama pripadnica nježnijeg spola.

Izvještaj koji je priredila udruga European Women in VC, na temelju istraživanja koje je provela tvrtka Pitchbook, pokazuje kako je glavni razlog rodnoj neravnopravnosti i u ulaganjima u startup tvrtke, kroničan nedostatak žena-osnivačica startup tvrtki i općenito u bitno manjem broju tvrtki u Europi, koje predvode žene. Usto, podaci prikupljani u razdoblju od pet godina, od 2016. do kraja 2020. pokazuju kako je samo 10 posto europskih fondova rizičnog kapitala imalo žene u upravnim tijelima.

Udruga European Women in VC svoj je izvještaj proslijedila Europskoj komisiji, a kako bi potakla ostvarenje postavljenog cilja predlaže i osnivanje posebnog, tri milijarde eura vrijednog fonda-fondova koji bi ulagao isključivo u ženske startup tvrtke. Fond bi sudjelovao u ulaganju u neku startup tvrtku do najviše 50 posto udjela, a maksimalni iznos po jednom ulaganju ne bi bio veći od 100 milijuna eura.

Udruga europskih žena u fondovima rizičnog kapitala predlaže i osnivanje posebnog, tri milijarde eura vrijednog “fonda-fondova” koji bi ulagao isključivo u ženske startup tvrtke.

Udruga European Women in VC predlaže i osnivanje i posebnog EU fonda koji bi na svako od ulaganja nekog drugog fonda rizičnog kapitala u tvrtku koju je osnovala žena, uložio jednak iznos. Takav mehanizam ulaganja već postoji na razini Europske unije u sektorima kao što su razvoj umjetne inteligencije i biotehnoloških rješenja, no i tu su žene osnivačice tvrtki u podređenom položaju jer prvo moraju dobili ulaganje od EIF-a (Europskog investicijskog fonda) da bi mogle aplicirati. EIF je do sada uložio tek nekoliko postotaka od svojih ulaganja u projekte koje su pokrenule žene.

Veći broj žena u upravnim tijelima fondova rizičnog kapitala tek je jedna poluga koja će dovesti do više ulaganja u ženske startup tvrtke. No, to neće biti dovoljno, pa Stanislawska predlaže i uspostavu Indeksa raznolikosti koji bi pokazivao rodni sastav kako ulagača tako i startupa. Udruga europskih žena u fondovima rizičnog kapitala tvrdi da treba provesti i istraživanje na nacionalnim razinama kako bi se vidjelo koliko novca iz pojedinih lokalnih državnih fondova završi u rukama žena poduzetnica.

Više pojedinosti


 

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: