Poslovni potencijali blockchaina

Novo PwC-ovo istraživanje „Blockchain je stigao. Koji je vaš sljedeći korak?“

0 Flares 0 Flares ×

PwC-ovo istraživanje pokazuje da četiri od pet ispitanih rukovoditelja (84 %) izjavljuje kako su brojne blockchain inicijative u već u primjeni

• Kina će prestići SAD i preuzeti vodstvo u razvoju blockchaina u sljedeće tri do pet godina.

• Povjerenje i regulatorna neizvjesnost prepoznati su kao najveće prepreke u usvajanju poslovanja

• 84 % ispitanih direktora uključenih u PwC-ovo istraživanje izjavljuje kako je pokrenulo blockchain inicijative – 15 % ih je u potpunosti zaživjelo.

Novo PwC-ovo istraživanje „Blockchain je stigao. Koji je vaš sljedeći korak?“ ispitalo je 600 rukovoditelja u 15 zemalja i teritorija o njihovom razvoju blockchaina te o njihovom mišljenju o potencijalu blockchaina.

S obzirom da blockchain tehnologija mijenja poslovanje i trgovinu, istraživanje je zabilježilo do sada najjasniji pokazatelj bojazni organizacija da će zaostati uslijed globalnog razvoja blockchain tehnologije koja otvara mogućnosti kao što su manji troškovi, veća brzina te transparentnost i sljedivost.

Četvrtina ispitanih rukovoditelja zabilježilo je kako su u njihovim organizacijama ili u tijeku (10 %) ili potpuno primijenjeni (15 %) pilot projekti implementacije blockchain tehnologije. Gotovo trećina (32 %) razvija projekte, a petina ih (20 %) provodi istraživanja na tom području.

SAD (29 %), Kina (18 %) i Australija (7 %) trenutno se smatraju najnaprednijima u razvoju blockchain projekata. Međutim, ispitanici vjeruju da će u roku od tri do pet godina Kina prestići SAD (30 %) i time premjestiti prvotno središte utjecaja i aktivnosti koje se trenutno nalazi u SAD-u i Europi.

Istraživanje je pokazalo kako razvoj financijskih usluga dominira na području blockchain tehnologije pri čemu 46 % ispitanih smatra kako one trenutačno predstavljaju vodeći sektor, a 41 % smatra kako će to biti slučaj u bližoj budućnosti (u roku od 3 – 5 godina). Ispitanici smatraju da sektori s rastućim potencijalom u razdoblju od sljedećih 3 do 5 godina uključuju energetiku i komunalne usluge (14 %), zdravstvo (14 %) i industrijsku proizvodnju (12 %).

Najveće prednosti blockchain tehnologije razvit će se i ostvariti putem zajedničkih platformi unutar pojedinih sektora. No, istraživanje pokazuje da se ovo neće dogoditi ako se tvrtke u svakom sektoru, uključujući konkurente, ne usuglase po pitanju zajedničkih standarda i suradnje.

Unatoč potencijalu ove tehnologije, ispitanici su naveli povjerenje kao jednu od najvećih prepreka usvajanju blockchaina. 45 % ispitanika smatra to preprekom za usvajanje blockchain tehnologije: 48 % vjeruje kako je prepreka regulatorna neizvjesnost. Povjerenje među korisnicima najviše zabrinjava ispitanike u Singapuru (37 %); UAE (34 %) i Hong Kongu (35 %), odražavajući, dijelom, dominaciju financijskih usluga u razvoju blockchaina. Zabrinutost po pitanju regulatorne neizvjesnosti naizraženija je u Njemačkoj (38 %); Australiji (37 %) i UK (32 %).

Jedno od troje ispitanih koji su zabilježili malo ili nikakvih aktivnosti s blockchainom, kao razlog za izostanak napretka naveli su troškove (31 %), nesigurnost oko toga kako započeti (24 %) te pitanja upravljanja (14 %).

Istraživanje je prepoznalo četiri ključna područja na koja se potrebno usredotočiti prilikom razvijanja internih ili sektorskih platformi:

1.Izrada poslovnog plana: organizacije mogu započeti s aktivnostima u malom obujmu, ali moraju naznačiti jasnu svrhu inicijative kako bi je ostali sudionici mogli poistovjetiti te se sukladno tome prilagoditi.

2. Izgradnja ekosustava: Sudionici iz različitih poduzeća unutar istog sektora trebali bi se okupiti kako bi izradili zajednički skup pravila za upravljanje blockchainom. Od 15 % ispitanika koji već primjenjuju blockchain, 88 % su već bili voditelji ili aktivni članovi blockchain konzorcija.

3. Razvoj mogućnosti onoga što korisnici mogu vidjeti i primijeniti: partneri trebaju pravila i standarde za odobrenje pristupa. Uključivanje stručnjaka za rizike na području prava, usklađenosti i kibernetičke sigurnosti od samog početka omogućit će postavljanje okvira za blockchain kojima će regulatorna tijela i korisnici vjerovati.

4.Upravljanje regulatornom neizvjesnošću: Istraživanje upozorava kako bi tijekom sljedećih godina oni koji razvijaju blockchain tehnologije trebali pratiti, ali ne čekati kako će se regulatorni zahtjevi promijeniti u sljedećim godinama. Ključno je povezati se s regulatornim tijelima kako bi sudjelovali u oblikovanju razvoja cjelokupnog okruženja.

Cjelovito istraživanje možete preuzeti na poveznici: pwc.com/blockchainsurvey

Još nekoliko pojedinosti:

– Istraživanje obuhvaća stajališta 600 rukovoditelja iz sljedećih 15 zemalja: Australija, Kina, Danska, Francuska, Njemačka, Hong Kong, Indija, Italija, Japan, Nizozemska, Singapur, Švedska, UAE, UK, SAD.

– 14 % ispitanih nije ni započelo s aktivnostima, dok je 7 % zaustavilo njihov razvoj.

– Od 15 % ispitanika s uspostavljenom aktivnom promjenom, 88 % su bili voditelji ili aktivni članovi konzorcija, odgovorni za blockchain infrastrukturu koja podržava njihovu primjenu. Tvrtke koje preuzmu vodeću ulogu u konzorciju raspolažu većinom sredstava i imaju najveću kontrolu, uključujući pravo intelektualnog vlasništva (IP).

– Članstvo / sudjelovanje: Ispitanici su također izvijestili o upravljanju svojim slučajevima korištenja. Od navedenih slučajeva korištenja, 40 % ima ograničen pristup (uz odobrenje), a svi sudionici su prošli pretkvalifikaciju: 34 % svima dopušta sudjelovanje (bez odobrenja), 26 % primjenjuje hibridni pristup (neki podaci su privatni; neki su na raspolaganju svima). Što se tiče pristupa blockchain sustavu, 40 % je privatan; 28 % je hibridan, a 32 % se odnosi na javan pristup čitanju transakcija unutar blockchain sustava.

___

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: