Poslovno etičnih tek 10%

Manje od deset posto tvrtki u svijetu redovno radi izvještaj o etičkim pokazateljima svog poslovanja.

0 Flares 0 Flares ×

Organizacija EcoVadis, koja se bavi analizama održivosti poslovanja, objavila je nedavno svoju novu, tzv. anti-korupcijsku, studiju koja govori o tome kako se tvrtke diljem svijeta nose s etičkim problemima u poslovanju, kao što su mito, sukob interesa, izvlačenje osobne koristi i prijevare.

Glavni zaključak je studije da globalna prosječna ocjena etičnosti poslovanja iznosi 42,4, To znači da većina organizacija u svijetu etičkim problemima u poslovanju pristupa tek reaktivno – ne pokušavaju prevenirati ponašanja koja mogu dovesti do korupcije i prijevare.

Izvještaj je utemeljen u istraživanju koje je obuhvatilo više od 20 tisuća tvrtki diljem svijeta, u razdoblju od siječnja prošle do kraja lipnja ove godine. Obrađene su tvrtke u više od 100 zemalja i u svim industrijama.

Obuhvaćene su sve kategorije, od malih poduzetnika do velikih tvrtki. Na mjerilu od 0 do 100 bodova, rezultat manji od 45 pokazuje da je tvrtka srednje do vrlo rizična, a rezultat ispod 25 bodova predstavlja tvrtke s iznimno problematičnom poslovnom etikom.

Najviše etičnih tvrtki ima u Sjevernoj Americi i Europi. Te tvrtke imaju rezultat viši od 45 bodova. To znači da su pro-aktivne i da se strukturirano i sistematično bore protiv ne-etičnih ponašanja u svakodnevnom poslovanju.

Više od pola tvrtki na ta dva kontinenta ima u svoja interna pravila ugrađene metode borbe s korupcijom i prijevarama. To se, prema stručnjacima iz organizacije EcoVadis, može zahvaliti i tome što posluju na tržištima koja su već odavno i jasno regulirana i u kojima postoji trajna praksa borbe protiv neetičnog ponašanja.

Što se tiče metoda borbe protiv poslovnih prijevara i korupcije u poslovanju najčeća metoda su zviždači, a onda slijede anti-korupcijska edukacija zaposlenika, interna kontrola i revizije poslovanja.

Zanimljivo je, samo četiri posto tvrtki u Sjevernoj Americi i Europi primjenjue metode kao što su aktivne procjene rizika od korupcije, a još manje ih to čini u Kini i Južnoj Americi.

Redoviti izvještaji koji posebno obrađuju tematiku etičnosti poslovanja vrlo su rijetka pojava – u prosjeku, takav dokument proizvodi manje od deset posto tvrtki u svijetu.

Što se tiče najboljih praksi u provedbi etičnog ponašanja u poslovanju njih ima najviše u financijama, osiguranju, energetici, konzaltingu te informatičkom i telekomunikacijskom sektoru. S druge strane, najveći rizik za korupciju pojavljuje se u tvrtkama u građevinskom sektoru i logistici te u proizvodnji.

Kao što smo već naglasili, većina tvrtki u svijetu ima jasno formalizirana pisana pravila etičnog ponašanja, međutim, malo ih je proaktivnih u smanjenju pojava koje upućuju na mito i korupciju.

Izvještaj izdvaja da tvrtke u Sjedinjenim Državama i Francuskoj – koje imaju više od 500 zaposlenika i promet veći od 100 milijuna eura – moraju, prema lokalnim zakonima, implementirati posebne, interne anti-korupcijske programe.

Što se tiče definicije korupcije, u izvještaju organizacije EcoVadis ona je shvaćena iznimno široko pa obuhvaća sve – od zlouporabe moći na radnom mjestu zbog osobne koristi, primanja mita, sukoba interesa do prijevare i pranja novca.

Cjeloviti izvještaj o poslovnoj etičnosti tvrtki možete preuzeti na ovoj poveznici.

___

Autor: Zvonko Pavić

novinar i urednik

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d bloggers like this: