Postigli načelni dogovor o ulaganjima

Europska unija i Kina

0 Flares 0 Flares ×

Bruxelless, 5. siječnja 2021. – Na samom kraju prošle godine, 30. prosinca, Europska unija i Kina postigle su načelni dogovor o Sveobuhvatnom sporazumu o ulaganjima (CAI). Dogovor je rezultat videokonferencije između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, predsjednika europskog vijeća Charlesa Michela i njemačke kancelarke Angele Merkel u ime predsjedništva Vijeća EU-a, te francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Kina se obvezala da će ulagačima iz Europske unije omogućiti znatno veći i pravedniji pristup svojem tržištu nego prije, što uključuje jasne uvjete za državna poduzeća, transparentnost državnih potpora i kvalitetu propisa protiv prisilnog prijenosa tehnologija.

Kina je po prvi put pristala i na ambiciozne odredbe u pogledu održivog rasta, uključujući obveze u pitanjima prisilnog rada. Sporazum će omogućiti veću uravnoteženost trgovinskih odnosa EU-a i Kine.

EU je do sada bila općenito mnogo otvorenija za strana ulaganja nego Kina. Kina se, međutim, sada obvezala za EU omogućiti pristup nizu ključnih sektora.

Sažetak Sporazuma dostupan je ovdje.

Priopćenje za medije dostupno je na internetu, popraćeno informativnim člankom, pitanjima i odgovorima i popisom ključnih elemenata Sporazuma.


 

Autor: Pokreni posao

najkraći put do najbolje informacije za one koji žele stvarati nove vrijednosti

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×
%d blogeri kao ovaj: